Projekt skozi čas

Projekt se je začel spomladi 2013, ko nam je vrata v Galerijo Kresija na Stritarjevi na široko odprla Mestna občina Ljubljana. V maju in juniju smo izpeljali 1. cikel, iz katerega smo se veliko naučili. Jesenski (2.) cikel smo začeli s predavanjem v sklopu Noči raziskovalcev, nadaljevali pa v Kavarni Union. Klasična predavanja smo zamenjali s pogovornimi, snemanje je prevzela skupina Videolectures. V 3. ciklu (januar – junij 2014) so predavanja potekala enkrat mesečno ob petkih, od septembra do konca leta pa smo se v 4. ciklu srečevali drugo sredo v mesecu. Poletne počitnice smo izkoristili za zagon bloga in za natečaj za najboljšo fotografijo na temo znanstvenega raziskovanja. Naslednji natečaj smo posvetili pisanju poljudnih prispevkov o znanstvenem delu.

V letu 2014 smo poleg predavanj organizirali delavnico “Znanost pred mikrofonom” in pred raziskovalce postavili nove izzive na temo “kako znanost predstaviti javnosti”. Izvedli smo tudi natečaj za najboljši kratki video na temo znanosti. V letu 2015 smo se ob “skodelici znanosti” srečevali ob sredinih večerih. Jesenski (6.) cikel smo začeli 25. septembra na vseevropski Noči raziskovalcev na Novem trgu v Ljubljani, od 7. oktobra dalje pa smo druženja nadaljevali v Kavarni Union. V letu 2016 smo v sodelovanju s CEMM pripravili natečaj za najboljšo idejo v elektronski mikroskopiji, sodelovali smo pri organizaciji znanstvenih pičev na Študentski konferenci MPŠ in uvedli nagrado “Znanost pred mikrofonom” za najboljši pič podiplomskih študentov, se udeležili kariernega sejma na Biotehniški fakulteti, itd. 7. cikel smo začeli z okroglo mizo v Atriju ZRC SAZU, potem pa smo se vrnili na stalno lokacijo v Kavarno Union. Uvedli smo še eno lokacijo srečanj z znanstveniki, Knjigarno Konzorcij, kjer se vsak prvi četrtek z raziskovalci pogovarja novinarka Renata Dacinger (Znanost med knjigami). Kot uvod v 8. cikel smo v Kavarni Union pripravili prvi slovenski znanstveni slam. Slišali smo 11 kratkih znanstvenih pripovedi raziskovalcev na začetku kariere, novinarji in občinstvo pa so izbrali zmagovalce! Jeseni je začela postajati Kavarna Union kar pretesna za vse vedoželjne obiskovalce, veliko zanimanje pa nas je pripeljalo do sklepa, da popeljemo znanost tudi v druga slovenska mesta. Ves čas pa posredujemo novice in objave na Facebook profilu in Twitterju.

Leto 2017 smo začeli z zelo zanimivim sodelovanjem z Lutkovnim gledališčem, ki je na oder postavilo srečanje kulture in znanosti. Želimo si, da bi bila predstava Akvarij le prvi dogodek v seriji Znanost na odru. V znamenju kulture je bil tudi Prešernov dan, ko smo razglasili zmagovalce natečaja Znanost v verzih. Novost v 9. ciklu je tudi ta, da smo poleg predavanj v Kavarni Union in Knjigarni Konzorcij pripravili tudi predavanja v Mariboru, Kopru in Bohinju. Pripravili smo znanstvena slama in okrogli mizi, čez poletne počitnice pa nov foto natečaj, ki smo ga posvetili lesu. Poleti 2017 smo se tudi prešteli in skupaj z društvom SATENA ustanovili zavod Znanost na cesti.

V začetku leta 2018 je spletna stran doživela nenačrtovano popolno prenovo, ekipo pa je okrepilo še par prostovoljcev. Po skoraj petih letih gostovanja v Kavarni hotela Union smo Skodelico znanosti preselili v Atrij ZRC, kjer smo v sodelovanju z ZRC izvedli 9 pogovornih predavanj in 4. znanstveni slam. S predavanjem smo gostovali tudi v Krškem, tam smo izvedli tudi delavnico Privlačni svet magnetov. Izvedli smo natečaj Znanost na delu in zelo zanimivo okroglo mizo o pisanju o znanosti.  Češnjica na vrhu torte pa je bila prva strokovna ekskurzija – v ITER, ki smo jo maja organizirali v sodelovanju s Slovensko fuzijsko asociacijo (SFA) in Frekvenco X (Val 202). Že razmišljamo o naslednjem zanimivem cilju ;-).

Leto 2019 je bilo pestro, kot le kaj. Poleg ustaljenega programa smo v sodelovanju z JA Slovenija v Zrečah izvedli delavnico za srednješolce, ki so se spopadli s tremi izzivi gopodarskih družb in predstavili svoje inovativne rešitve.

Leto 2020 pa … saj veste … je prav posebno :-). Ampak Znanost na cesti nadaljuje s svojim poslanstvom.

***

In še to: Ker smo dobili kar nekaj prošenj za ZnC majice, smo naredili posebno serijo za ljubitelje znanosti. Bi jo imeli?

PS: Včasih nam kaj ponagaja, vendar smo člani ekipe ZnC izzivov vajeni in jih zavzeto in večinoma uspešno rešujemo! Če vam je naše delo všeč, priporočite dogodke v sklopu projekta ZnC tudi drugim, pripombe in kritike pa, prosim, sporočite nam.