Kje se rojevajo ideje?

6. februar 2018

Moje ideje priplavajo po vodi, se zavrtijo na kolesu in stečejo na papir. Zakaj je tako?

Ukvarjam se s triatlonom, zato redno plavam, kolesarim in tečem. Kako se je vse to začelo, lahko preberete v prispevku Moj prvi triatlon, ki je objavljen na moji spletni strani .

Večino idej torej dobim v prostem času. Trening mi umiri in izprazni misli, s tem pa nastane prostor za nove ideje. Podoben učinek ima tudi kuhanje. Predvsem priprava posebnih jedi s celega sveta, saj takrat mislim pustiš prosto pot in uživaš v tistem trenutku. Rezultat takega ustvarjanja v kuhinji ni samo odlično pripravljena hrana, temveč tudi nove ideje, ki se skuhajo poleg katerekoli jedi: zelenjavne ali mesne, sladke ali slane. Na srečo se ideje ne morejo prismoditi, saj hrana včasih se. Tisti del hrane na žalost zavržem, enaka usoda pa doleti ideje, ki niso dovolj dobre. Tako kot moram hrano ravno prav posoliti in začiniti, tudi ideje potrebujejo vsaj zrnce soli in ravno prav začimb. To pomeni, da morajo biti smiselne in dovolj inovativne, da me motivirajo za raziskovanje. Znanstveniki s takimi idejami v laboratoriju zares uživamo.

Mene navdušujejo predvsem ideje, povezane z razvojem čistilnih naprav za vodo in zrak. Gre za inovativne čistilne naprave, katerih glavni sestavni del so nanocevke titanovega dioksida. Te sintetiziram v laboratoriju Odseka za nanostrukturne materiale na Institutu Jožef Stefan in jih vgradim v različne izvedbe naprav, ki si jih zamislim. Ker se ukvarjam z nanotehnologijo, ki se zelo hitro razvija in ponuja veliko prostora za nova odkritja, ter imam hkrati odličen pregled nad področjem, s katerim se ukvarjam, dobivam nove ideje zelo pogosto. Enkrat so povezane z novo izvedbo čistilne naprave, drugič z optimizacijo enega od sestavnih delov mojih naprav. V vsakem primeru pa me najbolj razveseli, ko mi uspe povezati več dobrih idej skupaj in nastane ena fantastična. Taka ideja lahko pomeni novo patentno prijavo, odličen znanstveni članek, uspešno pridobljen projekt ali poveča možnosti za sodelovanje z industrijo. Glavna gonilna sila na moji raziskovalni poti je želja, da bi ustanovil visokotehnološko podjetje, ki bi ponujalo inovativne čistilne naprave za vodo in zrak in pomagalo izboljšati kvaliteto našega bivanja.

Niso pa znanstvene ideje edine, ki jih dobivam. V mojih loncih brbotajo najrazličnejše ideje s področij znanosti, podjetništva in športa. Kaj vse sem razvil, lahko preberete na moji spletni strani, o idejah, ki se mi pojavljajo, in dogodivščinah, ki se mi zgodijo, pa pišem na svojem blogu ter na Facebook strani InventorStory.

Kot vidite, pri meni ideje ne padejo z neba, ampak zorijo ob kuhanju, plavanju, kolesarjenju in teku. Želim si, da bi dobival čim več takih idej, ki ne bi prehitro izpuhtele, ampak bi se ravno prav razvile in zasijale v polni luči. Takrat bo pravi čas, da vam jih predstavim, in upam, da vas navdušim.