Lažni meteoriti

Bojan Ambrožič
21.5.2019

V angleško govorečih državah poznajo dva zelo lepa izraza: meteorites in meteorwrongs. Torej “pravi” meteoriti in “nepravi” meteoriti. Zadnjih pet let se tudi sam ukvarjam z ugotavljanjem, ali gre za prave meteorite ali ne. V tem času sem dobil v pregled na desetine domnevnih meteoritov: večino v obliki fotografij, nekaj pa tudi fizično. Žal doslej še nobena najdba ni bila pravi meteorit. In ker upanje umre zadnje in ker so meteoriti po znanstveni plati zelo dragoceni, upam da se v prihodnosti vendarle najde kakšen meteorit.

KAKŠNE SO OSNOVNE ZNAČILNOSTI PRAVIH METOERITOV?
Meteoriti po obliki niso nikoli povsem okrogli, prav tako niso oglati. Ne vsebujejo lukenj ali kakšnih zelo štrlečih delov. Meteoriti imajo navadno rahlo zaobljeno obliko z vdolbinicami centimetrskih velikosti. Zunanjost vseh meteoritov prekriva črna ali temno rjava žgalna skorjica. Notranjost kamnitih meteoritov je bela ali bež. Notranjost železovih meteoritov pa je značilno kovinsko siva. V primeru, da gre za meteorite, ki so dalj časa ležali na Zemeljskem površju, je tako notranjost kot tudi zunanjost, ornažno-rjave oz. rjaste barve. To je razlog, zakaj jih pogosto zamenjuje z železovimi oksidi in hidroksidi. Meteoriti so vedno precej gostejši od večine Zemeljskih kamnin. Pomembna značilnost meteoritov je tudi ta, da so magnetni.

GALERIJA LAŽNIH METEORITOV
Tule objavljam fotografije domnevnih meteoritov, ki so mi jih poslali različni najditelji. Pod vsako sliko je zapisano ime najditelja, datum ter kratko pojasnilo, zakaj ne gre za pravi meteorit. Če tudi vaša najdba spominja na katerega od teh kamnov, skorajda zagotovo ne gre za pravi meteorit. Izkazalo se je, da se pri nas najpogosteje meteorite zamenjuje za različne vrste žlinder in pa za železovo rudo imenovano limonit. To je razumljivo, saj je nahajališč obojega pri nas precej.

 
Blog je originalno objavljen na Bojanovi spletni strani.