Fizika v sliki: rezultati fotografskega natečaja

Komisija je med 43 fotografijami izbrala pet najboljših. Čestitamo avtorjem!

  1.  David Škarja
  2.  David Škarja
  3.  Sebastijan Peljhan
  4.  David Pervan
  5. David Škarja

Zmagovalna fotografija, avtor: David Škarja

Vitezova električna korona / Knight’s electric corona  
Skozi kovinskega viteza teče električni tok z zelo visoko napetostjo, ki ga generira Teslova tuljava. [Zaradi zelo visoke napetosti lahko elektrika preskoči večjo razdaljo po zraku]. Ko se z ozemljeno kovinsko konico približamo vitezu, prek zraka steče električni tok v konico, pri čemer pride do razelektritve oziroma strele. Električni tok se poljubno hitro prekinja, da lahko na senzor fotoaparata, ki dalj časa zbira svetlobo ujamemo želeno število strel, ki na fotografiji dajejo vtis da so vse udarile naenkrat. (Prave barve, ostrenje)

2. mesto, avtor: David Škarja

Električno omrežje kovinskih opilkov / (Electric network of metallic particles)
Teslova tuljava generira električni tok z visoko napetostjo, ki naelektri kovinsko ploščo na kateri je tanek sloj izolacijskega materiala, na katerega so natreseni kovinski delci, ki se naelektrijo skozi izolacijsko plast. Naelektrenim kovinskim delcem, ki so med seboj izolirani, se približamo z ozemljeno kovinsko konico, pri čemer električni tok iz bližnjih delcev preskoči na konico po zraku [z ionizacijo], kar vidimo kot strelo. Do razelektritve pride tudi med bolj oddaljenimi delci, med katerimi električni tok potuje po zraku v obliki strel, da doseže ozemljeno konico. Pri tem se opazovalcu zdi, da so kovinski delci povezani v električno omrežje. (Črno bela fotografija)

3. mesto, avtor: Sebastijan Peljhan

»Ohmov zakon pamet U=R*I«
Opis: Kisla kumarica prevaja elektriko zaradi vsebnosti soli. Kumarica priključena na izmenično električno napetost 220 V se zaradi velike električne upornosti najprej močno segreje. Voda v kumarici se upari in iz kumarice uhaja kot para, obenem pa se elektroda začne močno iskriti. Oranžni žar, ki je enak kot pri obcestnih svetilkah, sproščajo natrijevi atomi.

4. mesto, avtor: David Pervan

3D Printed Copper Surface
The microscope image shows the surface of a 3D printed copper surface. During fabrication, occasionally surface oxides form, which are visible under the microscope as a blueish glimmer.

5. mesto, avtor: David Škarja

Električni rez / Electric cut              
Skozi kovinsko rezilo teče električni tok z zelo visoko napetostjo, ki ga generira Teslova tuljava. Zaradi zelo visoke napetosti lahko elektrika preskoči večjo razdaljo po zraku. Ko se z ozemljeno kovinsko konico približamo rezilu, prek zraka steče električni tok v konico , pri čemer pride do razelektritve oziroma strele. Električni tok se poljubno hitro prekinja, da lahko na senzor fotoaparata, ki dalj časa zbira svetlobo ujamemo želeno število strel, ki na fotografiji dajejo vtis da so vse udarile naenkrat. (Lightroom edit: spremenjene barve za boljši umetniški vtis, močno ostrenje; originalno vijolična)

Besedilo natečaja:

v sodelovanju s Fakulteto za matematiko in fiziko UL

K sodelovanju vabimo amaterske fotografe_inje, ki jih privlači estetika fizikalnih pojavov in raziskovanj. Vabimo vas, da nam pošljete fotografije raziskovalnega dela in pojavov, ki jih lahko opazimo v naravi, šoli, laboratorijih itd.  Fotografije so lahko estetske, poučne ali zabavne. Opremljene naj bodo  z imenom avtorja_ice, s kratkim naslovom (do 60 znakov) in kratkim ter splošno razumljivim  pojasnilom (do 300 znakov). Vsak_a avtor_ica lahko pošlje največ tri fotografije, ki naj bodo ležečega formata ter v resoluciji vsaj 150 dpi (in v nekompresiranem formatu). Pet najboljših fotografij bo nagrajenih.

Posnetke, skupaj s podatki o avtorju_ici (ime in priimek, institucija, elektronski naslov), pošljite do 8. februarja 2019 ob 12h po elektronski pošti na naslov info@znc.si, zadeva: ZnC-foto.

Glavna kriterija ocenjevanja bosta vsebinska sporočilnost fotografije in njen estetski učinek, k oceni pa bo prispevalo tudi priloženo pojasnilo.

Razglasitev in nagrade za najboljše tri fotografije bodo podeljene 19. februarja 2019 ob 19h v Atriju ZRC. Rezultati natečaja pa bodo objavljeni tudi na spletni strani znc.si,

Nagrade
Nagrada za 1. mesto: 150 eur in promocijsko darilo Fakultete za matematiko in fiziko
Nagrade za 2.-5. mesto: promocijsko darilo Fakultete za matematiko in fiziko

Nekaj izbranih fotografij (poslanih v ustreznem formatu) bo jeseni 2019 prikazanih na razstavi v Jakopičevem sprehajališču v ljubljanskem Tivoliju.

Ocenjevalna komisija:

  • Boštjan Golob, Fakulteta za matematiko in fiziko UL
  • Grega Repovš, Filozofska fakulteta UL
  • Matej Povše, samostojni novinar in fotograf
  • Lea Udovč, STA
  • Kristina Žagar  Soderžnik, IJS in ZnC

Za dodatne informacije v zvezi z natečajem pišite na info@znc.si.