Napredno strojništvo v sliki

Nagradni fotografski natečaj v sodelovanju s Fakulteto za strojništvo UL

Komisija je med 22 fotografijami izbrala pet najboljših. Čestitamo avtorjem!

  1. Jure Korber
  2. Jurij Gostiša in Matej Sečnik
  3. Tina Sever
  4. Damir Grguraš
  5. Jure Korber

Zmagovalna fotografija, avtor: Jure Korber

Propelerji brezpilotnika iz ogljikovih vlaken
Fotografija predstavlja propeler iz ogljikovih vlaken na brezpilotnem zrakoplovu Hexabee. Brezpilotnik ima 3 leve in 3 desne propelerje, pri njih pa je pomembna togost in masa. Makro fotografija je nastala poleti na plaži ob morju v sončnem zahodu.

2. mesto: Jurij Gostiša in Matej Sečnik


Vrtinčna steza na vrhu krila
Razlika tlakov med spodnjo in zgornjo površino letalskega krila je najverjetneje razlog za pojav vrtinčne steze na koncu krila. Kljub svoji estetski privlačnosti je pojav eden od vzrokov za povečan upor letala in posledično višjo porabo goriva ter ga do danes še nikomur ni uspelo popolnoma odpraviti. Slednje potrjuje dejstvo, da ni vse zlato kar se sveti!

3. mesto: Tina Sever

Razgled po mikroskopskem parkirišču
 
V vrstičnem elektronskem mikroskopu je parkiran tako majhen vzorec, da ga na sliki sploh ne vidimo. Tudi strešnega okna nima njegova garaža – v resnici je v komori tema, slika pa je posneta z elektroni v t.i. fisheye načinu. »Okna« na vrhu so detektorji rentgenskih žarkov in povratno sipanih elektronov.

4. mesto: Damir Grguraš

Dovod kapljevitega CO2 skozi rezalno orodje za proces kriogenega odrezavanja

Kriogeno odrezavanja predstavlja alternativo konvencionalnim odrezovalnim procesom, kjer v rezalno cono, namesto škodljivih emulzij, dovajamo kriogeni medij. Kapljeviti CO2 je kriogeni medij, ki med procesom kriogenega odrezavanja opravlja funkcijo hlajenja in mazanja, hkrati pa omogoča suh in čist odrezovalni process.

5. mesto: Jure Korber


“Selfie” s termo kamero
Za potrebe razvoja in servisa elektronik sem izdelal svojo termokamero, ki bazira na FLIR senzorju. Avtoportret je nastal ob prvi uporabi termokamere.

Besedilo natečaja:

K sodelovanju vabimo amaterske fotografe_inje, ki svet radi opazujete tudi skozi objektiv in jih zanima sodobna tehnika. Vabimo vas, da nam pošljete fotografije sodobnih strojev in naprav ali njihovih delov.  Fotografije so lahko zgolj estetske ali pa tudi poučne ali zabavne. Opremljene naj bodo  z imenom avtorja_ice, s kratkim in privlačnim naslovom (do 60 znakov) in kratkim ter splošno razumljivim  pojasnilom (do 300 znakov). Vsak_a avtor_ica lahko pošlje največ tri fotografije, ki naj bodo ležečega formata ter v resoluciji vsaj 150 dpi (v nekompresiranem formatu). Pet najboljših fotografij bo nagrajenih.

Posnetke, skupaj s podatki o avtorju_ici (ime in priimek, institucija, elektronski naslov), pošljite do 12. oktobra 2019 ob 12h (ROK PODALJŠAN!) po elektronski pošti na naslov info@znc.si, zadeva: ZnC-foto. Slike bo ocenila strokovna komisija. Glavna kriterija ocenjevanja bosta vsebinska sporočilnost fotografije in njen estetski učinek, k oceni pa bo prispevalo tudi priloženo pojasnilo.

Razglasitev in nagrade za najboljše tri fotografije bodo podeljene 15. oktobra 2019 ob 19h v Atriju ZRC. Rezultati natečaja pa bodo objavljeni tudi na spletni strani znc.si,

Nagrade

Nagrada za 1. mesto: 150 eur in promocijsko darilo Fakultete za strojništvo
Nagrade za 2.-5. mesto: promocijsko darilo Fakultete za strojništvo

Ocenjevalna komisija:

  • Katja Pustovrh, Fakulteta za strojništvo, UL
  • Irena Kogoj, Urad vlade za komuniciranje, oblikovalka revije Sinfo
  • Matej Povše, samostojni novinar in fotograf
  • Martin Topole, ZnC
  • Anja Čuček

Za dodatne informacije v zvezi z natečajem pišite na info@znc.si.