Natečaj ˝Gradbeništvo v sliki˝

Komisija je med 26 fotografijami izbrala pet najboljših. Čestitamo avtorjem!

1. mesto: Matej Černič
2. mesto: Andrej Pavlin
3. mesto si delijo: Sinja Kočica, Pavel Žvanut  in Vesna Križnar

1.mesto: Matej Černič

Slokanski kamniti železniški most: Železniška proga Jesenice-Nova gorica-Kreplje-Opčine-Trst s Solkanskim mostom so gradili med 190 in 1906. Je najdaljši kamniti most (85 metrov). Med 1. Svetovno vojno je bil porušen. Do tedaj je meril 80metrov. Ker so bila tla pri Soči nestabilna, so morali Italjani most »podaljšati in izpustiti en steber.

2. mesto: Andrej Pavlin

3. mesto: Sinja Kočica

Okno gradbeništva: Skozi okno ene zgradbe opazujem drugo in na odsevu okna gradnjo tretje.

3. mesto: Vesna Križnar

Slovenska stavbna dediščina ob reki: Kozolec je eden najbolj značilnih primerov Slovenske stavbne dediščine. Danes po večini žal ne služi več prvotnemu namenu in videvamo jih propadajoče, zastrte v plastične folije ali reklamne plakate, napolnjene z odpadno mehanizacijo…Njihovi gradniki pa včasih tudi žalostno samujejo na odlagališčih. A tudi tam ob reki, zavrženi, izpostavljeni zobu časa, prerasli z mahom so lepi in nas opominjano, da narod se po tem spozna, kako s svojo dediščino ravna!

3. mesto: Pavel Žvanut

Betonska vodna pregrada Moste v objemu štirih letnih časov: Razlike med sezonskimi spremembami temperature zraka, ki na območju betonske vodne pregrade Moste dosežejo do 50 °C povzročajo spremembe temperaturnega polja in napetostnega stanja pregradnega objekta. Sezonske spremembe temperature zraka pa imajo velik vpliv tudi na naravno okolje 68-letne vodne pregrade, ki uspešno kljubuje podnebnim spremembam.

Skupaj z Zavodom za gradbeništvo Slovenije (ZAG) vabimo k sodelovanju amaterske fotografe/inje, ki jih privlači opazovanje gradnje različnih objektov, sanacija in odstranjevanje objektov, kljubovanje stavb in gradbenih materialov vremenskih razmeram, posledice gradnje in ponovna uporaba odpadnih materialov (krožno gospodarstvo). Vabimo vas, da nam pošljete fotografije pojavov, objektov, zanimivih detajlov, utrinkov iz laboratorija ali gradbišča, torej česarkoli v povezavi z gradbeništvom.

Fotografije so lahko estetske, poučne ali zabavne. Opremljene naj bodo  z imenom avtorja/ice, s kratkim naslovom (do 60 znakov) in kratkim ter splošno razumljivim  pojasnilom (do 300 znakov). Vsak/a avtor/ica lahko pošlje največ tri fotografije, ki naj bodo ležečega formata in v visoki resoluciji (vsaj 150 dpi). Pet najboljših fotografij bo nagrajenih. Glavna kriterija ocenjevanja bosta vsebinska sporočilnost fotografije in njen estetski učinek, k oceni pa bo prispevalo tudi priloženo pojasnilo.

Posnetke, skupaj s podatki o avtorju/ici (ime in priimek, institucija, elektronski naslov), pošljite do 15. marca 2020 ob 22. uri po elektronski pošti na naslov info@znc.si, zadeva: ZnC-foto.

Razglasitev in nagrade za najboljše tri fotografije bodo podeljene 7. aprila 2020 ob 19h v Atriju ZRC. Rezultati natečaja pa bodo objavljeni tudi na spletni strani znc.si.

Najboljše fotografije bodo po dogovoru z avtorji lahko uporabljene tudi za namene promocije!

Nagrade:

Nagrada za 1. mesto: 150 eur in promocijsko darilo Zavoda za gradbeništvo
Nagrade za 2.-5. mesto: promocijsko darilo Zavoda za gradbeništvo

Ocenjevalna komisija:

Matej Povše, samostojni novinar in fotograf
Matej Michelizza, ZAG
Ema Kemperle, ZAG
Mojca Mušič, ZAG
Dr. Vilma Ducman, ZAG

Za dodatne informacije v zvezi z natečajem pišite na info@znc.si.