Kakšen bi bil svet brez magnetov

Znanost na cesti
Znanost na cesti
Kakšen bi bil svet brez magnetov
/

Posnetek predavanja si lahko ogledate na:

dr. Boris Saje, Kolektor Group d.o.o.
moderator: Mojca Delač, RTV Slovenija

7. oktober 2015, Kavarna Union

Magneti poganjajo današnji tehnološko visoko razviti del sveta, saj so nujen del mnogih, če ne večine, naprav in strojev. Kakšen bi bil svet brez njih? Zagotovo bi se naše življenje kar precej spremenilo, če jih ne bi več proizvajali.

Čeprav so magnetni materiali prisotni tudi v naravi, pa njihove lastnosti bistveno zaostajajo za zahtevami današnje uporabe. Kadar smo primorani kvaliteto magneta podati z eno samo številko, je to energijski produkt (BHmax). Pri sodobnih magnetih znaša ta več kot 470 kJ/m3, kar je 4-krat več, kot pred 50 leti in kar 470-krat presega jakost naravnega minerala magnetita.Take lastnosti sintetičnih magnetov so značilne za t.i. trde magnete, pripravljene iz »redkih zemelj« s skrbno prilagojeno sestavo in strukturo. Ena izmed težav pri proizvodnji močnih magnetov pa so v zadnjem času surovine, ki so vse težje dosegljive. Kakšna je torej prihodnost močnih magnetov in naprav, ki jih potrebujejo: mobilnih telefonov, vetrnih elektrarn, električnih avtomobilov? So morda ugibanja o bližanju konca »magnetne dobe« zgolj posledica finančnih špekulacij, in če ne, kako se na problem odziva znanost?

Dr. Boris Saje je končal doktorski študij leta 1996 na Univerzi v Ljubljani, Naravoslovnotehniška fakulteta in ima več kot 20 let izkušenj na področju trajno magnetnih materialov. Usposabljal se je na Inštitutu “Jožef Stefan”, Univerzi v Birminghamu, Anglija in na Max Planck Institutu, Nemčija. Industrijske izkušnje si je pridobil kot direktor razvoja in tehnologije v podjetju Magneti Ljubljana d.d., in vodja programa magnetnih komponent v Kolektor Group d.o.o. Trenutno dela kot aplikativni inženir v Kolektor Magnet Technology GmbH, v Essnu.