Od kod je priletel meteorit Novo mesto?

Bojan Ambrožič, mag. ing. geol. (CO Nanocenter)

Četrtek, 7. maj 2020 ob 19h
spletno predavanje

Ste se kdaj vprašali, zakaj sploh raziskujemo meteorite? Pomembni so, ker so okno v razumevanje našega Osončja. Misije vesoljskih agencij Nase, Ese in Jaxe potrošijo stotine milijonov, da dostavijo nekaj gramov vzorcev iz drugih teles. Meteoriti pa nam kar zastonj padejo na Zemljo. Samo poberemo jih, prenesemo v laboratorij in jih že lahko raziskujemo. Ko večja vesoljska telesa vstopijo v Zemljino atmosfero, nastane večja ali manjša eksplozija, ki jo navadno opazijo številni očividci. To se je v Sloveniji nazadnje zgodilo 28. februarja 2020, ko so v okolici Novega mesta zaznali padec meteorita. Doslej so bili najdeni trije kosi tega meteorita.
Meteoriti so z razlogom najbolj podrobno analizirani kamni. Ogledali si bomo, kakšne vrste meteoritov poznamo in kje v Osončju je njihov izvor. Na primeru meteorita Novo mesto si bomo ogledali, kakšne vrste analiz smo doslej opravili in kaj vse smo se na podlagi njih naučili o njegovem izvoru.

Bojan Ambrožič je magister geologije in doktorski študent na Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana. Zaposlen je kot mikroskopist v CO Nanocentru. Ljubitelj naravoslovnih znanosti, amaterski astronom, bloger. Če ga ne najdete v laboratoriju, smuča ali teče po hribih. Njegov blog najdete na bojanambrozic.com