Znanost kot življenjska sopotnica

Dr. Marina Dermastia, dr. Tom Turk
Moderatorka: Mojca Delač

sreda, 15. november, ob 19.00, dvorana Mestne knjižnice Kranj

Ob izidu knjige Znansopotnika smo v knjižnico povabili avtorja, ki sta ob pisanju knjige združila svojo strast do potovanj in znanosti. Popeljala nas bosta na razburljive poti po svetu, kjer sta odkrivala znanstvene fenomene, nenavadne kraje in ljudi. Pogovor z avtorjema bo vodila novinarka Mojca Delač in to bo priložnost, da izveste več o doživetjih med pisanjem knjige, raziskovanju in drugih pustolovščinah.

Prof. dr. Marina Dermastia

Rojena leta 1960 v Ljubljani, kjer še danes živi z možem in dvema otrokoma.

Po diplomi na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani leta 1983 je študij nadaljevala kot mlada raziskovalka na Inštitutu za biokemijo Medicinske fakultete v Ljubljani in skupaj s takratnimi sodelavci orala ledino v slovenski molekularni biologiji.

Po zaključenem magisteriju jo je pot vodila na enoletno izpopolnjevanje na Brandeis University v Bostonu (ZDA), kjer se je spoznavala z mikrobno biokemijo. Raziskave za doktorski študij na Nacionalnem inštitutu za biologijo so jo dokončno povezale z rastlinami, v tistem času predvsem s povezavami med virusnimi okužbami krompirja in rastlinskimi hormoni.

Danes je redna profesorica na Univerzi v Ljubljani in Mednarodni podiplomski šoli Jožef Stefan ter znanstvena svetnica na Nacionalnem inštitutu za biologijo. Vrsto let je bila gostujoča profesorica na University of Florida v Gainesvillu (ZDA), kjer je s sodelavci na obeh straneh oceana sodelovala pri raziskavah razvoja koruze in programirane celične smrti.

Njeno sedanje raziskovalno delo vključuje predvsem interakcije med vinsko trto in najmanjšimi znanimi bakterijami – fitoplazmami. Pomemben del njenih raziskav pa vključuje tudi razvoj procesa odpadanja listov, cvetov in plodov pri paradižniku. Je aktivna članica več mednarodnih strokovnih združenj in avtorica številnih znanstvenih publikacij, znanstvenih monografij, srednješolskih in osnovnošolskih učbenikov, svoja znanja pa rada podaja tudi laični javnosti v obliki poljudnih prispevkov, delavnic in predavanj. Za svoje delo je prejela več domačih in mednarodnih priznanj, dvakrat je bila finalistka izbora za častni naslov komunikator znanosti, ki ga podeljuje Slovenska znanstvena fundacija.

Dr. Tom Turk

Rojen leta 1959 v Ljubljani, kjer še danes živi z ženo in dvema otrokoma.

Diplomiral je iz biologije leta 1984 in magistriral leta 1989. Po zaključenem magisteriju je raziskave za doktorsko nalogo iz mikrobne biokemije opravil na Brandeis University v Bostonu (ZDA) in doktoriral leta 1992. Kasneje se je izobraževal še v Trentu v Italiji.

Je redni profesor za biokemijo na Oddelku za biologijo Univerze v Ljubljani. Raziskuje predvsem toksine in biološko aktivne snovi iz morskih organizmov in način njihovega delovanja. Te raziskave so bile vključene tudi v delo gostujočega profesorja na University of Florida v Gainesvillu (ZDA) v letih 1997 in 1998.

Poleg znanstvenih člankov s področja raziskav, kot potapljač in popotnik objavlja tudi poljudne prispevke, velikokrat s tematiko življenja v morju. Kot soavtor je sodeloval pri pisanju dveh srednješolskih in dveh osnovnošolskih učbenikov in je avtor dveh knjig o življenju v morju: »Živalski svet Jadranskega morja« in »Pod gladino Mediterana«, ki je prevedena tudi v hrvaščino.

Za svoje delo na področju popularizacije in komunikacije znanosti je leta 2019 prejel prestižni častni naslov komunikator znanosti, ki ga podeljuje Slovenska znanstvena fundacija.