Belle II ready to roll!

10. april 2017
prof. dr. Peter Križan

V dosedanjih blogih sem pisal o posameznih sklopih detektorja Belle II, ki jih raziskovalci iz IJS, UL in UM skupaj s sodelavci iz 22 držav pripravljamo za prvo serijo meritev ob pospeševalniku SuperKEKB. Večina sklopov je že vstavljenih v spektrometer, potekajo še zadnja testiranja.

Spektrometer Belle II sestavlja več detektorskih sklopov; večina je že vstavljenih v spektrometer.

 

Pogled na spektrometer Belle II iz enega od balkonov v dvorani, kjer smo ga sestavljali skoraj sedem let. Fotografija je bila posneta oktobra lani ob obisku predsednika vlade; ob dr. Miru Cerarju je direktor instituta KEK, prof. Masanori Yamauchi.

Naslednji korak je na vrsti v torek, 11. aprila. To bo zelo pomemben dan za detektor Belle II. Celoten detektor, ki tehta 1.400 ton, bomo namreč premaknili iz položaja, v katerem smo ga sestavljali, v položaj na žarkovni liniji, kjer bomo z njim merili.

Spektrometer Belle II (trenutno še v dvorani v ozadju) bomo 11. 4. premaknili za 13 m v prednji del slike v položaj na žarkovni liniji, torej na mesto, kjer trenutno stojita obe veleleči, zelo zmogljiva supraprevodna elektromagneta.

Ker bomo premikali opremo, ki je sicer težka, pa vendar zelo občutljiva, je ta manever potrebno opraviti zelo previdno in z veliko pozornosti. Celoten postopek bo predvidoma trajal osem ur, od dveh zjutraj po našem času do desetih dopoldne. Če bo ta poskus uspešen, bomo premik končali že istega dne, kar bo pomemben mejnik za našo mednarodno raziskovalno skupino.

Kot zanimivost velja omeniti, da bo premikanje detektorja neposredno prenašala tudi japonska spletna stran “Niconico live” na http://live.nicovideo.jp/watch/lv294399745. V oddajo se bodo kot komentatorji poleg vodilnih članov eksperimenta Belle II vključili tudi nekateri znameniti fiziki, med drugimi tudi Nobelovi nagrajenci M. Kobayashi, T. Maskawa in T. Kajita.

Operacija premikanja na os žarkovne linije je seveda podobna postopku premikanja iz žarkovne linije v dvorano za sestavljanje spektrometra, ki smo ga izvedli decembra 2010. Na filmčku na YouTube si lahko v pospešenem posnetku ogledate, kako je to potekalo.

Prvo serijo testnih meritev bomo nato izvedli konec maja in junija, ko bomo vse do sedaj vstavljene sklope povezali v enoten sistem za zajemanje podatkov. Testirali jih bomo s kozmičnimi delci (o njih smo govorili v enem od prejšnjih blogov), vendar bo tokrat test precej bolj zapleten. Ker bomo povezali vse detektorske sklop v skupen sistem, bomo lahko sled kozmičnega delca, ki smo jo zaznali v drift komori, uporabili za natančne meritve odziva ostalih detektorjev (TOP, elektromagnetni kalorimeter, detektor mionov). Izmerjena sled nam bo namreč povedala natančno smer in položaj delca, ki je preletel posamezen detektorski sklop (recimo TOP), mi pa bomo lahko preverili, če se je ta detektorski sklop odzval natanko tako, kot smo pričakovali.

Sled kozmičnega delca v drift komori Belle II.

Moje poljudno predavanje o detektorju Belle II v okviru cikla Znanost med knjigami (ZmK) 6.4.2017: zvočni posnetek dobite pri ZnC, poročilo pa v članku Lee Udovč za STA.

Blog je bil orignialno objavljen tukaj: http://www-f9.ijs.si/~krizan/blog/blog-seznam.htm