Osemmesečno doživetje v Kaliforniji

6. junij 2016
Luka Suhadolnik

Pred nekaj dnevi sem se vrnil z osemmesečnega raziskovalnega dela na Univerzi v Kaliforniji, Riverside. Pred odhodom sem imel določena pričakovanja in predstave o življenju in delu na ameriških univerzah. Izkazalo se je, da večina stvari ni takih, kot sem si predstavljal.

Edina stvar, ki ni bila niti pod pričakovanji niti jih ni presegla, je bilo fantastično kalifornijsko sonce, ki se je vsaj za nekaj časa pokazalo praktično vsak dan mojega bivanja. Jasno vreme je nekaj, na kar sem se zlahka navadil, a ni bilo vse tako idealno. Že pred odhodom je potrebno urediti veliko stvari, prihod v novo okolje, v katerem veliko stvari funkcionira drugače, pa pomeni kar nekaj dela, preden začneš živeti na način, ki ti ustreza. Na začetku sem imel izjemno srečo v nesreči, saj sem se zaradi neprimernega odnosa skrbnikov apartmajev v svoj apartma lahko vselil šele po dvanajstih dneh. Za ta čas sem si poiskal prenočišče prek platforme couchsurfing in našel par mojih let, s katerim sem doživel ogromno lepih stvari. Izpostavil bi surfanje na valovih in praznovanje rojstnih dni ter druge zabave. Organizirala sta tudi Friendsgiving, ki je potekal enako kot Thanksgiving, le da smo se zbrali sami prijatelji. Ljudje so resnično hvaležni za drobne stvari, ki se jim v življenju zgodijo, in to radi delijo z drugimi (spodaj slika napisa na steni v njuni hiši).

Na splošno se življenje v Kaliforniji zelo razlikuje od slovenskega. Mislim na južno Kalifornijo, območje blizu Los Angelesa. Presenetilo me je število zares revnih ljudi, javni prevoz, urejenost mesta, kvaliteta hiš in oprema v stanovanjih. Vse našteto je pri nas na višjem nivoju. Če mesto Riverside ni niti približno tako lepo kot Ljubljana in druga slovenska mesta, pa je kampus izjemen. Vse fakultete na enem mestu, zelo lepa okolica zgradb ter odlični pogoji za rekreacijo. Rekreacijski center na območju kampusa združuje vse, kar je možno – sodobne dvorane za košarko, nogomet, odbojko ter namizni tenis, teniška igrišča, bazen, atletski stadion, pokrito atletsko stezo, fitnes, utežarno, plezalno steno … Za razliko od športne infrastrukture, ki študentom ogromno pomeni in je zelo obiskana, so laboratoriji na univerzi slabo opremljeni, pogoji za delo v njih pa slabši kot pri nas. Se pa nekatere stvari v Ameriki hitreje odvijajo, manj čakaš, ljudje okoli tebe so bolj motivirani in več je sodelovanja. Raziskovanje poteka popolnoma samostojno, na koncu vsakega meseca sem oddal poročilo, ki ga je profesor prebral, podal zelo pregledno mnenje ter svetoval, kako naprej. Način vodenja skupine, ki ga je imel moj mentor, ni enak načinu dela ostalih profesorjev na tej univerzi, verjetno vse skupaj še manj velja za ostale univerze. Moje izkušnje z ljudmi, s katerimi sem sodeloval, so, da so ljudje, ki živijo tam, pri vseh stvareh zelo pozitivni. To velja za Američane in tudi številne tujce – predvsem Mehičane in Kitajce. Zanimivo je, da lahko na enem mestu biva in uspešno sodeluje toliko popolnoma različnih kultur. Zato sem imel priložnost poskusiti nove jedi, značilne za različna območja sveta. Mene je prepričala mehiška hrana, moja najljubša jed so tacosi, ki so v Kaliforniji zelo popularni.

Z izmenjavo sem zadovoljen. Predvsem je bilo zanimivo spoznati, kako se stvari odvijajo na čisto drugem koncu sveta. Razlog, zakaj objavljajo tako zelo dobre znanstvene članke, poznam. Sodelovanje več strokovnjakov in dolgoletno delo za en članek sta le dva vzroka. Kalifornija funkcionira drugače. Meni delo in življenje v Sloveniji bolj ustrezata, sem pa zelo hvaležen za znanje in izkušnje, ki sem jih pridobil v zanimivih osmih mesecih.