Prepoznavanje demence

Znanost na cesti
Znanost na cesti
Prepoznavanje demence
/

Okrogla miza

11. april 2023 ob 19h, Atrij ZRC

Moderatorka: Mojca Delač, Radio Prvi

  • dr. Polona Rus Prelog, Univerzitetna psihiatrična klinika Ljubljana
  • prof. Zvezdan Pirtošek, Nevrološka klinika UKC Ljubljana
  • dr. Milica Gregorič Kramberger, Center za kognitivne motnje na Nevrološki kliniki v Ljubljani
  • dr. Zdenka Čebašek Travnik
  • mag. Tatjana Cvetko, Zdravstveni dom Koper

Ko izgubimo drugi dežnik in se nikakor ne moremo spomniti imena starega znanca, nas morda zaskrbi: je to demenca? Kako velik je v resnici razkorak med raztresenostjo in prvimi znaki demence, ki se bo z leti morda razvila v kup neprijetnosti za nas in težav za naše bližnje? Kakšne metode uporabljajo zdravniki za prepoznavanje demence in kako lahko ukrepajo? Kako je s samotestiranjem?  

Demenca je ena večjih zdravstvenih groženj sodobnemu svetu, kar vsake tri sekunde nekdo zboli za to zaenkrat neozdravljivo boleznijo. V Sloveniji živi z demenco  43.000 ljudi, v naslednih 25 letih bo po pričakovanjih število dvakrat večje. Poleg razvoja zdravil potekajo tudi intenzivne raziskave zgodnje diagnostike. V pogovoru s strokovnjaki bomo analizirali prednosti in slabosti validiranih testov in drugih diagnostičnih metod prepoznavanja demence, osvetlili bomo tudi pomen diagnoze in  prognoze na posameznikovo življenje.  Posvetili se bomo tudi ključnemu vprašanju, kaj lahko sami naredimo za ohranjanje svojih kognitivnih sposobnosti.


Doc. dr. Polona Rus Prelog je speicalistka psihiatrije,  vodja Geronto-psihiatričnega oddelka, Univerzitetna psihiatrična klinika Ljubljana.

Prof. dr. Zvezdan Pirtošek je specialist nevrologije, predstojnik katedre za nevrologijo na ljubljanski medicinski fakulteti in dolgoletni predstojnik kliničnega oddelka za bolezni živčevja UKC v Ljubljani. 

Doc. dr. Milica Gregorič Kramberger je specialistka nevrologije, vodja Centra za kognitivne motnje na Nevrološki kliniki v Ljubljani, predstavnica Slovenije v Evropskem konzorciju za Alzheimerjevo bolezen (EADC) in evropske delovne skupine za Demenco z Lewijevimi telesci (E-DLB). Je tudi članica strokovnega odbora združenja Alzheimer Slovenija – Spominčica in koordinatorka kliničnih študij s področja demence.

Dr. Zdenka Čebašek-Travnik je specialistka psihiatrije, sistemska družinska terapevtka in sodna izvedenka. V obdobju 2007-2013 je bila varuhinja človekovih pravic, v obdobju 2017-2021 pa predsednica Zdravniške zbornice Slovenije. Je članica strokovnega sveta Spominčice in sodeluje pri razvoju programov za pomoč svojcem oseb z demenco.  

Mag. Tatjana Cvetko je specialistka splošne medicine, predsednica društva Primorske spominčice, članica skupine za pripravo strategije za obvladovanje demence v RS do l. 2030, članica strokovnega sveta slovenskega združenja Spominčica.

Dogodek v sodelovanju z ZRC SAZU