Že 10 let približujemo znanost


Znanost na cesti, projekt, ki je pred desetletjem zaživel v Galeriji Kresija na Stritarjevi v Ljubljani, praznuje veliki jubilej! To je priložnost, da se spomnimo naše poti in dosežkov ter se zahvalimo vsem, ki so/ste nas podpirali na tej poti.

V teh desetih letih smo iskali in našli poti za širjenje razumevanja znanosti in njenega pomena v Sloveniji. Znanost približujemo z javnimi poljudnoznanstvenimi predavanji in okroglimi mizami, na katerih sodelujejo uveljavljeni/e znanstveniki/ce in mladi talenti na začetku kariere. Obenem pa spodbujamo znanstvenike, da začenjo o svojem delu razmišljati in govoriti še na drugačen, bolj poljuden način.

Naši dogodki v sklopu aktivnosti Skodelica znanosti in Znanost med knjigami so postali priljubljeni med vedoželjnimi obiskovalci, ki jih zanima svet znanosti. Najbolje obiskani in odmevni so znanstveni slami, s katerimi smo znanost predstavili tudi tujini.

Ponosni smo na to, da smo v različnih krajih po Sloveniji (Ljubljana, Maribor, Kranj, Koper, Vipava, Izola) izvedli že več kot 200 poljudnoznanstvenih predavanj in okroglih miz ter organizirali devet znanstvenih slamov (desetega, jubilejnega že pripravljamo). Prav tako smo izvedli 16 nagradnih natečajev, ki so spodbudili ustvarjalnost mladih in jih navdušili za znanost. Objavili smo več kot 100 blogov znanstvenikov, ki so bralcem približali svet znanstvenega raziskovanja na zanimiv in razumljiv način. V sodelovanju z Lutkovnim gledališčem smo znanost postavili tudi na oder (natančneje v Akvarij). S tem smo vzbudili radovednost najmlajših obiskovalcev, ki so uživali v edinstveni predstavi.

Projekt sta pred desetimi leti zaradi velikega krčenja sredstev za znanost in nerazumevanja pomena znanstvenoraziskovalne dejavnosti v javnosti zagnali raziskovalki z Instituta “Jožef Stefan” dr. Saša Novak in dr. Kristina Žagar ob podpori društva SATENA. Ekipa prostovoljk in prostovoljcev je sčasoma zrasla in od leta 2017 nadaljuje poslanstvo projekta pod okriljem neprofitnega zavoda Zavod znanost na cesti. Aktivnosti promocije znanosti podpirajo ARRS in donatorji (lahko jih tudi ti). Pristojno ministrstvo je zavodu podelilo status organizacije v javnem interesu na področju znanosti.

Ob deseti obletnici smo ponosni na vse dosežke, predvsem pa na to, da smo uspeli več znanosti pripeljati iz slonokoščenih stolpov med ljudi (na cesto :-)) ter prispevati k večji opaženosti znanosti v vsakdanjem življenju. Zahvaljujemo se vsem sodelujočim znanstvenikom in novinarjem, donatorjem, obiskovalcem in vsem, ki nas tako ali drugače podpirate, da ste skupaj z nami ustvarili uspešno desetletje Znanosti na cesti!

Nekaj raziskovalcev smo poprosili za komentar o napredku znanosti na svojem področju.