Delavnica “Znanost pred mikrofonom”

Raziskovalci večinoma nismo mojstri v poljudnem pripovedovanju o svojih raziskavah. Ko se znajdemo pred mikrofonom ali morda celo pred kamero in moramo v nekaj stavkih ali minutah pojasniti  svoje raziskovalne dosežke, je naenkrat težko najti prave besede in jih sestaviti v zanimivo strokovno pripoved. Začeti z začrtanimi cilji ali z doseženim rezultatom? Kako povedati strokovno in hkrati zanimivo in razumljivo za širšo javnost?

V delavnici, ki jo bo vodil Denis Oštir, bomo »iz prve roke« izvedeli, zakaj znanost ostaja v senci zanimanja medijev in kaj imamo pri tem raziskovalci. Slišali bomo dobre in slabe primere komuniciranja z mediji in načine kako novinarjem svoje delo predstaviti na čim bolj zanimiv način. Izvedeli bomo, kako o znanosti poročajo novinarji, kaj je zanje zgodba in zakaj si mi in novinarji “zanimivo” predstavljamo precej različno. Vprašali se bomo, zakaj v obdobju spletnih družbenih omrežij zgodb ne ustvarjamo in produciramo sami. Lahko se bomo preizkusili tudi pred mikrofonom in kamero.

Udeležba na delavnici je brezplačna. Prijave sprejemamo na znanost@satena.si (Subject: ZnC-mikrofon). Število udeležencev je omejeno na 30.

Po delavnici bomo objavili nagradni natečaj za najboljšo kratko pripoved o (lastnem) raziskovalnem delu. Najboljše delo bomo v sodelovanju s produkcijsko hišo profesionalno obdelali v kakovosten novinarski prispevek, primeren za objavo na spletnih straneh.

Denis Oštir je svojo novinarsko pot začel v redakciji 24UR leta 1999 kot novinar poročevalec. Po kratkem izletu v odnose z mediji se je preizkusil tudi v tiskanih medijih. Pri časniku Dnevnik je kot novinar in komentator pisal za Poslovni Dnevnik in Objektiv ter urejal njihove tehnološke strani tehno.net. Kmalu so ga zopet premamili izzivi vizualnega medija, njegova neposrednost in dinamičnost, zato se je maja 2007 vrnil v ekipo 24UR. V uredništvu deluje kot novinar, komentator, poročevalec in urednik. Je gonilo tehnološkega razvoja uredništva in vodja številnih razvojnih projektov.