Kviz o jedrski energiji

V sodelovanju z DJS.

V zadnjih letih se veliko govori o (električni) energiji. O njeni porabi in predvsem o proizvodnji. Eden izmed načinov pridobivanja električne energije je z jedrskimi elektrarnami. Kakšno je pa tvoje znanje o jedrski energiji? Kviz, ki ga je ZnC pripravil v sodelovanju z Društvom jedrskih strokovnjakov Slovenije (DJS), bo preizkusil tvoje male sive celice. Pravilni odgovor te popelje do naslednjega vprašanja, napačen pa ti omogoči, da odgovarjaš še enkrat. Sodelovanje v kvizu pa ti ne bo samo za nekaj minut zaposlilo možganov, temveč ti lahko prinese tudi zanimive nagrade (knjigi: Rafael Mihalič: Energetika – knjiga za vsakogar in za vse ostale; Joshua S. Goldstein, Staffan A. Qvist: Svetla prihodnost; plus še kaj drugega).

Odgovore na zastavljena vprašanja (in še kaj več) nam bo v torek, 30. marca, ob 19. uri predstavil Janez Kokalj, doktorski študent na Inštitutu Jožef Stefan in predsednik Mreže mlade generacije, ki deluje v okviru Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije (MMG DJS).

Dogodek bo moderirala Anja Čuček.

S sodelovanjem v kvizu se strinjate z obdelavo in objavo (velja za nagrajence) podatkov.

Janez Kokalj je doktorski študent na Odseku za reaktorsko tehniko Instituta »Jožef Stefan«. Študij fizike na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani je nadaljeval na magistrskem študijskem programu Jedrska tehnika in leta 2016 magistriral s področja težkih nesreč.
Raziskave v okviru doktorskega študija nadaljuje na področju interakcije taline s hladilom. Preučuje nastanek mešalne plasti taline in hladila pri parnih eksplozijah v razslojenih razmerah. Vpet je tudi v druge raziskovalne projekte ter organizacijo mednarodne konference Nuclear Energy for New Europe. Od leta 2020 je predsednik Mreže mlade generacije Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije in eden od pobudnikov dogodka »Stand up for nuclear« v Sloveniji. Tudi na ta način poskuša ljudem približati jedrsko energijo ter predstaviti njen pomen pri prehodu v nizkoogljično družbo.