Kaj o ljubezni ve nevroznanost

prof. dr. Gregor Majdič, Veterinarska fakulteta, UL
moderatorka: Renata Dacinger

31. marec 2021 ob 19. uri, spletno predavanje (prenos iz MKK)

V sodelovanju z Mestno knjižnico Kranj.

Ljubezen je eno najglobljih človeških čustev. Spremlja nas od otroštva do pozne starosti, od antike do modernih časov. Ljubezen najdemo v najstarejših ohranjenih zapisih, v Bibliji, v besedilih srednjeveških pisarjev, in seveda v sodobnih knjigah in filmih. Skozi tisočletja ni izgubila skrivnosti, šarma, privlačnosti in norosti niti v tej digitalni dobi, ko smo preplavljeni z informacijami.

A kaj je ljubezen? Od kod izvira to čustvo? Smo ljudje edina živa bitja, ki občutijo ljubezen? Lahko ljubezen razložimo z nekaterimi kemičnimi reakcijami v naših možganih? Je ljubezen le trik narave, ali nekakšno višje čustvo?

Na nobeno od teh vprašanj nimamo natančnih odgovorov, vseeno pa so nevroznanost, vedenjska znanost in nekatera druga področja znanosti v zadnjih letih podale vsaj delne odgovore. Danes vemo veliko več kot kdaj koli prej o tem, kaj se dogaja v možganih, ko smo noro zaljubljeni. Razumemo, zakaj naša srca utripajo hitreje, ko vidimo osebo, ki jo imamo radi. Vemo, zakaj se potimo, ko smo v bližini ljubljene osebe, in zakaj se počutimo zaskrbljeno, ko je naša ljubljena oseba ločena od nas. Nekoliko razumemo, kako se v možganih oblikujejo občutki navezanosti. Knjiga, ki je ravnokar izšla pri založbi Springer Nature z naslovom Soul mate biology; science of attachment of love, bralca vodi skozi zapleten labirint genov, beljakovin in možganskih celic, ki sodelujejo v občutkih ljubezni, navezanosti, naklonjenosti, pa tudi pri urejanju spolnega razmnoževanja.

Prof. dr. Gregor Majdič je redni profesor za fiziologijo na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani in redni profesor za fiziologijo na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru. Njegov osrednje znanstveno zanimanje je, kako geni in hormoni vplivajo na razvoj in delovanje možganov, predvsem na to, kako je delovanje možganov povezano z vedenjem. Proučuje tudi uporabo odraslih matičnih celic za zdravljenje živali in je soustanovitelj zagonskega podjetja Animacel, ki v več evropskih državah že ponuja zdravljenje domačih živali z matičnimi celicami.

Po diplomi na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani ga je strast do znanosti vodila na Univerzo v Edinburghu na Škotskem, kjer je doktoriral, in nato še tri leta delal na Southwestern medical school Univerze v Teksasu v Dallasu v Teksasu, preden se je vrnil v Slovenijo.

Do sedaj je Gregor Majdič objavil več kot 90 znanstvenih člankov. Je član več mednarodnih znanstvenih društev in je predaval na številnih univerzah v Evropi, ZDA in Aziji. Za razvoj zdravljenja živali z matičnimi celicami je prejel dve prestižni nagradi za najboljše inovacije v Sloveniji.

Napisal je številne poljudnoznanstvene članke za različne slovenske časopise / revije in je reden gost radijskih in televizijskih programov o znanosti. Je tudi avtor treh objavljenih knjig, dveh zgodovinskih romanov (Gabrielov pasijon in Beli Saraceni) ter poljudnoznanstvenih knjig za mlade bralce Skrivnost življenja, ki opisuje razumevanje določanja spola v različnih kulturah skozi zgodovino. Njegova najnovejša knjiga Soul mate biology; science of attachment and love, ki je izšla pri eni največjih svetovnih založb Springer Nature, pa opisuje na poljuden način od kje evolucijsko izvira ljubezen, ter kaj se dogaja v naših telesih in predvsem možganih, ko smo zaljubljeni.