Naredi nov magnet z reciklažo starih magnetov

Znanost na cesti
Znanost na cesti
Naredi nov magnet z reciklažo starih magnetov
/

21. – 23. april 2023

Desni atrij ljubljanske Mestne hiše, Mestni trg 1, 1000 Ljubljana

Bi šli z nami na lov za skritimi zakladi – magneti?  Trajni magneti so namreč najpomembnejši elementi električnih in hibridnih vozil ter vetrnih elektrarn. Nahajajo se tudi v številnih drugih, skoraj nepogrešljivih napravah. Sestavni del teh magnetov so redke zemlje, ki so na samem vrhu svetovne lestvice kritičnih surovin, zato je recikliranje odpadnih magnetov izjemnega pomena.

Če vas zanima, kje vse se magneti nahajajo, kako so videti in kako jih lahko recikliramo, se nam pridružite od petka do nedelje, od 21. do 23. aprila, na delavnicah, razstavi in večernem predavanju. Skupaj bomo poiskali magnete v različnih napravah in razstavili nekaj neuporabnih prenosnih računalnikov.  V predavanju bomo izvedeli številne zanimivosti o uporabi magnetov ob koncu njihove življenjske dobe in o izdelavi novih magnetov po ekološko nesporni metodi recikliranja. Razstava bo zajemala celoten prikaz vzdržne proizvodnje trajnih magnetov na osnovi redkih zemelj od zbiranja magnetov na koncu življenjske dobe in ekološkega recikliranja do izdelave novih magnetov ter njihove uporabe v motorjih različnih moči.

Dogodek v sodelovanju z Institutom »Jožef Stefan« v okviru projekta SUSMAGPRO, ki ga financira evropska komisija v okviru Obzorje 2020.

Program:

UraPetek, 21. april 2023
8.00 – 20.00Razstava
13.00Odprtje razstave in pozdravni nagovor
prof. dr. Spomenka Kobe, Institut »Jožef Stefan«
16.00Lov za skritimi zakladi – magneti;
Delavnica, kjer se bosta dve skupini prostovoljcev pomerili v hitrostnem razstavljanju prenosnih računalnikov.
19.00»Recikliranje magnetnih odpadkov: izzivi in možnosti za krožno gospodarstvo« (pogovorno predavanje bo v angleškem jeziku)
Prof. dr. Carlo Burkhardt, Znanstveni direktor na »Institute for Precious and Technology Metals (STI)« in profesor na Univerzi Pforzheim, Nemčija
Moderatorka: Lea Udovč, STA
UraSobota, 22. april 2023
8.00 – 20.00Razstava
11.00Lov za skritimi zakladi – magneti;
Delavnica, kjer se bosta dve skupini prostovoljcev pomerili v hitrostnem razstavljanju prenosnih računalnikov.
UraNedelja, 23. april 2023
8.00 – 20.00Razstava
11.00Lov za skritimi zakladi – magneti;
Delavnica, kjer se bosta dve skupini prostovoljcev pomerili v hitrostnem razstavljanju prenosnih računalnikov.

Povzetek predavanja

Magneti redkih zemelj (magneti neodim-železo-bor) so najmočnejši do sedaj znani trajni magneti, ki se uporabljajo na zelo širokem področju v proizvodnji izdelkov sodobne tehnologije. Uporabljajo se v motorjih za električna vozila, vetrnih turbinah, elektroniki, medicini in na drugih področjih. Žal večina teh magnetov, ki so na voljo na trgu EU, prihaja iz tretjih držav in trenutno veljajo za najbolj kritično skupino materialov v EU glede tveganja dobave. Prof. Carlo Burkhard bo v pogovoru z novinarko Leo Udovč predstavil inovativno rešitev, ki je nastala v projektu SUSMAGPRO.

Projekt SUSMAGPRO, ki ga financira EU, je namenjen razvoju trajnostnih in odpornih dobavnih verig iz recikliranih NdFeB magnetov in iskanju surovin z visokimi standardi okoljskega, socialnega in korporativnega upravljanja. Na dogodku bomo razpravljali o izzivih in priložnostih za bolj trajnostno proizvodnjo magnetov v Evropi. Cilji so zagotavljanje surovin, izboljšanje tehnik ločevanja in zbiranja magnetov na koncu njihove uporabe ter razvoj trajnostne tehnologije izdelave novih trajnih magnetov. Govorili bomo o trenutni razvojni fazi projekta, o pilotnih obratih in o sorodnih projektih, kot sta npr. REEsilience in INSPIRES, prikazali pa bomo tudi pot do serijske proizvodnje.

Predavanje bo v angleškem jeziku.

Carlo Burkhardt je doktoriral leta 1992 na “Metallurgy & Materials, University of Birmingham” (ZK). Je profesor in znanstveni direktor na “Institute for Precious and Technology Metals (STI)” na “University of Applied Sciences Pforzheim” v Nemčiji. Ukvarja se z recikliranjem trajnih magnetov iz težkih redkih zemelj. Je vodja številnih EU projektov (SUMAGPRO, REEsilience) ali partner v EU projektih (Horizon, ERA-MIN, EIT RawMaterials, BMBF, DFG, Invest BW). Prejel je več nagrad in je soustanovitelj dveh odcepljenih podjetij. V prostem času igra saksofon, pianino in bas kitaro, v lepem vremenu pa z veseljem sede na dirkalno kolo.

Organizatorji

Podpora


English announcement: https://www.susmagpro.eu/roadsow/susmagpro-roadshow-ljubljana