Recikliranje magnetnih odpadkov: izzivi in možnosti za krožno gospodarstvo

Prof. dr. Carlo Burkhardt, Znanstveni direktor na »Institute for Precious and Technology Metals (STI)« in profesor na Univerzi Pforzheim, Nemčija
Moderatorka: Lea Udovč, STA

21. april 2023 ob 19. uri

Desni atrij ljubljanske Mestne hiše

Magneti redkih zemelj (magneti neodim-železo-bor) so najmočnejši do sedaj znani trajni magneti, ki se uporabljajo na zelo širokem področju v proizvodnji izdelkov sodobne tehnologije. Uporabljajo se v motorjih za električna vozila, vetrnih turbinah, elektroniki, medicini in na drugih področjih. Žal večina teh magnetov, ki so na voljo na trgu EU, prihaja iz tretjih držav in trenutno veljajo za najbolj kritično skupino materialov v EU glede tveganja dobave. Prof. Carlo Burkhard bo v pogovoru z novinarko Leo Udovč predstavil inovativno rešitev, ki je nastala v projektu SUSMAGPRO.

Projekt SUSMAGPRO, ki ga financira EU in v katerem sodeluje Institut “Jožef Stefan” , je namenjen razvoju trajnostnih in odpornih dobavnih verig iz recikliranih NdFeB magnetov in iskanju surovin z visokimi standardi okoljskega, socialnega in korporativnega upravljanja. Na dogodku bomo razpravljali o izzivih in priložnostih za bolj trajnostno proizvodnjo magnetov v Evropi. Cilji so zagotavljanje surovin, izboljšanje tehnik ločevanja in zbiranja magnetov na koncu njihove uporabe ter razvoj trajnostne tehnologije izdelave novih trajnih magnetov. Govorili bomo o trenutni razvojni fazi projekta, o pilotnih obratih in o sorodnih projektih, kot sta npr. REEsilience in INSPIRES, prikazali pa bomo tudi pot do serijske proizvodnje.

Predavanje bo v angleškem jeziku.

Carlo Burkhardt je doktoriral leta 1992 na “Metallurgy & Materials, University of Birmingham” (ZK). Je profesor in znanstveni direktor na “Institute for Precious and Technology Metals (STI)” na “University of Applied Sciences Pforzheim” v Nemčiji. Ukvarja se z recikliranjem trajnih magnetov iz težkih redkih zemelj. Je vodja številnih EU projektov (SUMAGPRO, REEsilience) ali partner v EU projektih (Horizon, ERA-MIN, EIT RawMaterials, BMBF, DFG, Invest BW). Prejel je več nagrad in je soustanovitelj dveh odcepljenih podjetij. V prostem času igra saksofon, pianino in bas kitaro, v lepem vremenu pa z veseljem sede na dirkalno kolo.

Organizatorji

Podpora