Znanost na majhno

Nagradni natečaj za najboljšo idejo v elektronski mikroskopiji

v sodelovanju s Centrom za elektronsko mikroskopijo in mikroanalizo

Natečaj je zaključen. Rezultate prvega natečaja lahko preverite tukaj.

K sodelovanju vabimo znanstvene navdušence, ki jih zanimajo zelo majhne reči. Pričakujemo izvirne ideje za mikroskopiranje. Predlogi so lahko poučni ali zabavni in naj bodo pospremljeni s kratkim naslovom in pojasnilom, zakaj je ideja zanimiva (do 100 besed) ter podatki o avtorju predloga (ime in priimek, elektronski naslov). Vsak kandidat lahko predlaga do pet vzorcev.

Kaj je ob tem potrebno vedeti o elektronski mikroskopiji? Vzorec bomo izpostavili visokemu vakuumu in jih obstreljujevali z elektroni, zato morajo biti suhi, stabilni in trdni. Ker elektrone manipuliramo z elektromagnetnimi lečami, vzorci ne smejo biti magnetni. In ker jih opazujemo pod visokimi povečavami, morajo biti dovolj majhni (največ 2-3 cm). (več o elektronski mikroskopiji pri kolegih iz FMF)

Predloge lahko pošljite po elektronski pošti na naslov znc@satena.si, Subject: ZnC-mikro, do 28. marca 2016.

Najboljši predlog bo seveda nagrajen. Predlagatelja bomo povabili na Center za elektronsko mikroskopijo in mikroanalizo na Institutu »Jožef Stefan«, skupaj pripravili vzorec in ga pogledali pod elektronskim mikroskopom. Nagrajenec bo dobil plakat s sliko vzorca (po svojem izboru) v velikosti do A2. Glavni kriteriji ocenjevanja bodo izvirnost ideje, pojasnilo in izvedljivost.

Rezultati natečaja bodo objavljeni 7. aprila 2016 ob 19h pred začetkom predavanja v Kavarni Union in na spletni strani www.znanostnacesti.siFacebooku in Twitterju.

Za dodatne informacije v zvezi z natečajem pišite na e-mail naslov: znc@satena.si ali janez.zavasnik@ijs.si

Rezultati natečaja

Komisija je med prejetimi predlogi izbrala predlog Tjaše Marolt – povabili jo bomo v CEMM, pripravili vzorec in ga vstavili v mikroskop. Ter rezultate seveda delili z vami!

Nagrajenki čestitamo, vsem, ki ste poslali svoje predloge, pa se najlepše zahvaljujemo, ter vas vabimo k sodelovanju na naslednjih natečajih!

Nekaj prejetih predlogov smo poslikali že v preteklosti. Med njimi so:
[SEM] dihalni organ klopa / [SEM] svilnata žleza pajka / [SEM] kokon sviloprejke
[SEM] ptičje pero / [SEM] zobna pulpa in dentin / [SEM] rastlinske trihome
[SEM] uporabljena britvica / [OM] mikroprocesor / [TEM] CaCO3 v vodi