Dragocenosti v biobanki – zdravljenje z matičnimi celicami

Znanost na cesti
Znanost na cesti
Dragocenosti v biobanki - zdravljenje z matičnimi celicami
/

Posnetek predavanja si lahko ogledate na:

prof. dr. Miomir Kneževič, Biotehniška fakulteta, UL in Educell d.o.o.
moderatorka: Renata Dacinger

13. maj 2015, Kavarna Union

Naše telo je sestavljeno iz več tisoč milijard celic, ki usklajeno omogočajo eno od največjih čudes narave – življenje. Človek pozna le majhen del teh usklajenih procesov, še manj pa jih dokončno razume. Toda znanost gre dalje in nenehno nam pomaga odkrivati skrivnosti narave, ki jih lahko uporabimo v prid človeštvu. Naša neizpolnjena želja je biti večno mlad in biti zdrav. To bo še nadalje le pobožna želja, seveda pa lahko znanost danes pomaga aktivno življenje podaljšati za več desetletij. Pomembno vlogo pri teh dosežkih ima poznavanje in uporaba majhne skupine celic v našem telesu, ki jih s skupnim imenom imenujemo matične celice.

Matične celice so zelo raznovrstna skupina celic, ki se lahko razvije v več kot 200 različnih vrst celic človeškega telesa. Prisotne so v skoraj vseh tkivih in se aktivirajo, če je to potrebno (ob poškodbah in boleznih). Seveda so v različnih tkivih različno aktivne, saj se nekatera tkiva obnavljajo zelo hitro, npr. povrhnjica kože, ali pa zelo počasi kakor npr. možgani. Mlajši kot je izvor celic, več imajo sposobnosti prilagajanja ter hitre delitve. In ravno zato je pomembno, da matične celice odvzamemo takrat, ko smo mladi in jih shranimo za pozneje, ko jih bomo potrebovali.

Danes po svetu poteka že več kot 4000 kliničnih raziskav, v katerih znanstveniki in zdravniki preverjajo učinkovitost matičnih celic iz različnih virov. Kot vir celic za terapije najpogosteje uporabljajo tiste, pridobljene iz kostnega mozga, stimulirane periferne krvi ali popkovnične krvi , za medicino pa so zanimive tudi matične celice iz maščobnega tkiva, zobne pulpe, mišič in kože. Učinkovitost matičnih celic znanstveniki preverjajo pri zdravljenju širokega nabora bolezni, med katerimi so mnoge zelo težke, kronične ali dolgotrajne bolezni, ki močno vplivajo na kvaliteto življenja. Med njimi so različne bolezni krvotvornih organov (levkemije, limfomi, prirojene imunske pomanjkljivosti), srčno popuščanje, srčni infarkt, možganska kap, poškodbe hrbtenjače, cerebralna paraliza, sladkorna bolezen, obraba sklepnega hrustanca in druge. Veliko obeta tudi tkivno inženirstvo, ki za vzgojo tkiv v laboratoriju izkorišča matične celice v kombinaciji z različnimi biomateriali. Tkivno inženirstvo obeta, da bomo že kmalu v prihodnosti poškodovane dele naših teles enostavno zamenjali s funkcionalnimi. Med nami so že danes posamezniki, ki so zaradi bolezni prejeli v laboratoriju vzgojen sapnik ali mehur. V Sloveniji že dalj časa gojimo hrustančne celice, ki se uporabljajo za zdravljenje poškodovanega hrustanca, v Kliničnem centru Ljubljana pa beležijo dobre rezultate pri zdravljenju srčnega popuščanja z uporabo bolnikovih lastnih krvotvornih matičnih celic. Znanstveniki po svetu, sicer še v varnem zavetju laboratorijev, v predkliničnih raziskavah vzgajajo funkcionalne koščke različnih tkiv, med njimi jeter, trebušne slinavke, mišic in v zadnjem času celo pljuč. Že v bližnji prihodnosti bodo torej matične celice reševale življenja in omogočale še nepredstavljive možnosti zdravljenja. Dajmo jim možnost, da nam pomagajo.

Kaj se dogaja na tem razburljivem področju medicine doma in po svetu? Kakšni so obeti in kdaj pričakujemo prve rezultate kliničnih študij?