Humanoidni roboti: zakaj jih potrebujemo in kdaj bodo postali uporabni

Znanost na cesti
Znanost na cesti
Humanoidni roboti: zakaj jih potrebujemo in kdaj bodo postali uporabni
/

Posnetek predavanja si lahko ogledate na:

prof. dr. Aleš Ude, Institut “Jožef Stefan”
moderator: Lenart J. Kučič, DELO

18. november 2015, Kavarna Union

Humanoidni roboti spadajo zaradi svoje podobnosti ljudem med najzanimivejše robotske sisteme. Po eni strani lahko s humanoidnimi roboti posnemamo delovanje ljudi, zato so primerni kot eksperimentalno orodje za raziskave o ljudeh in njihovih možganih, po drugi strani pa so naša delovna in domača okolja prilagojena ljudem, zato so humanoidni roboti potencialno najprimernejši roboti za opravljanje del v takšnih okoljih. Vendar pa današnji humanoidni roboti še niso dovolj zmogljivi in inteligentni, da bi jih lahko dejansko uporabljali v človeških okoljih brez nadzora strokovnjakov.

V predavanju bo predstavljena današnja stopnja razvoja humanoidnih robotskih sistemov in odgovor na vprašanje, kako blizu smo humanoidnim robotom, ki bodo koristni za opravljanje del v človekovih okoljih. Ogledali si bomo tehnologije, ki so potrebne za razvoj inteligentnih humanoidnih sistemov: aktuatorji, mehatronika in dizajn, robotsko zaznavanje in aktivni humanoidni vid, dvonožna hoja in prijemanje, učenje robotskih spretnosti s posnemanjem in samostojnim raziskovanjem ter robotsko odločanje. Vse te tehnologije moramo integrirati v smiselno celoto, če želimo razviti učinkovite humanoidne robote.

Prof. Aleš Ude je končal doktorski študij na Univerzi v Karlsruheju, Nemčija, kjer se je ukvarjal predvsem z robotskim učenjem s posnemanjem. S humanoidno robotiko se je srečal med podoktorskim študijem na ATR, Kjoto, Japonska, kjer je sodeloval pri izvedbi “Kawato Dynamic Brain Project” in raziskoval skupaj več kot šest let. Danes je vodja Odseka za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko na Institutu Jožef Stefan in izredni profesor na Fakulteti za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani. Ukvarja se predvsem z robotskim učenjem in zaznavanjem ter s prenosom robotskih tehnologij v industrijska okolja. Njegovo delo je vključeno v številne evropske projekte.