Kakovost hrane in potrošnik

doc. dr. Mojca Korošec, Biotehniška fakulteta, UL
moderator: Domen Savič, Zavod Državljan

25. september 2015, Novi Trg, v okviru dogodka Noč raziskovalcev

Hrana na trgu in naših krožnikih mora biti v prvi vrsti varna, vendar ob tem ne smemo zapostavljati njene kakovosti. Na predavanju bo predstavljeno, kaj vse razumemo pod pojmom kakovost hrane in kako jo spremljamo. Obenem ostaja vprašanje, kako ta pojem razume potrošnik. V poplavi tako tržnih kot prehranskih informacij je tudi informiran potrošnik pri izbiri izdelka še vedno pogosto v precepu. Se lahko odloči na osnovi cene, po videzu izdelka ali morda dodatno pomoč lahko najde na embalaži izdelka? Govorili bomo o tem, kaj nam sporočajo podatki na embalaži in preverili, ali jih prav razumemo. Ugotavljali bomo, kako se zaščiteni izdelki ali izdelki s posebnimi označbami razlikujejo od sorodnih živilskih izdelkov brez posebnih znakov in napisov.