Les v luči podnebnih sprememb

Znanost na cesti
Znanost na cesti
Les v luči podnebnih sprememb
/

prof. dr. Miha Humar, Biotehniška fakulteta, UL
moderatorka: Renata Dacinger

18. maj 2022 ob 19.00, Atrij ZRC

Tudi drevesa in les sprožajo vrsto vprašanj: Ali lunine mene res vplivajo na lastnosti lesa? Ali čas sečnje vpliva na lastnosti lesa? Ali so naši predniki bolje poznali les, kot ga poznamo danes? Kako podnebne spremembe vplivajo na lastnosti lesa in dinamiko razkroja lesa? Ali lahko s pravilno rabo lesa blažimo podnebne spremembe?

V pogovoru bodo pojasnjeni nekateri miti, povezani z lastnostmi lesa, predstavljeni bodo dejavniki razkroja lesa, sogovornika pa se bosta dotaknila tudi zgodovinskega pogleda na rabo in zaščito lesa.

Dr. Miha Humar je redni profesor na Biotehniški fakulteti in je strokovnjak na področju patologije in zaščite lesa. Leta 2016 je postal dekan Biotehniške fakultete, leta 2018 pa prodekan. Trenutno njegovo raziskovalno delo obravnava probleme vrednotenja življenjske dobe lesa, razvoja klasičnih biocidnih in nebiocidnih rešitev za zaščito lesa. V te namene je postavil prvo celovito terensko polje, kjer potekajo poljski preizkusi. Za svoje delo je prejel Jesenkovo nagrado.