Prihodnost onkologije z molekularnim slikanjem

Znanost na cesti
Znanost na cesti
Prihodnost onkologije z molekularnim slikanjem
/

Posnetek predavanja si lahko ogledate na:

prof. dr. Robert Jeraj, University of Wisconsin, ZDA, in Institut “Jožef Stefan”
moderatorka: Maja Ratej, Val 202

1. april 2015, Kavarna Union

V Sloveniji za rakom vsako leto zboli približno 13.000 ljudi. Prihodnost onkoloških bolnikov se z novimi znanstvenimi spoznanji spreminja. Pri bolnikih z levkemijo lahko že po enem dnevu zdravljenja ugotovijo, ali bo zdravljenje uspešno. V primeru, da ne bo, lahko zdravnik prekine izbrano terapijo in poišče drugo, ustreznejšo. Metoda, ki omogoča tudi napovedovanje razvoja bolezni, je molekularno slikanje. Od običajnega slikanja se razlikuje po tem, da ni uporabno le za diagnosticiranje bolezni in določanja njenega stadija, ampak se z njim lahko ugotavlja uspešnost zdravljenja in celo napoveduje njegov potek.

Molekularno slikanje pa omogoča tudi natančnejše določanje značilnosti tumorjev. Za tumorje je namreč značilno, da niso popolnoma enaki po vsej svoji velikosti. Na primer z biopsijo se lahko ugotovi le del njihovih značilnosti, ki jih ima na mestu odvzema, del pa ne. In če je drugi del tumorja drugačen, obstaja velika možnost, da se bo na izbrano zdravljenje odzval le del tumorja. S tem bo zdravljenje neuspešno. Molekularno slikanje je tudi za spremljanje bioloških sprememb tumorjev najprimernejša metoda.

Prof. Robert Jeraj je strokovnjak za medicinsko fiziko, deluje na Univerzi Wisconsin v Združenih državah Amerike, Inštitutu Jožef Stefan in Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Pred 15 leti je odšel na delo v Ameriko z mislijo, da bo tam ostal eno leto. Po vseh teh letih, ko sta se jima z ženo na tujem rodili dve deklici, še vedno ostaja tam z enako mislijo – da je tam le začasno in zato večno na poti. Deluje na področju medicinske fizike in si dejavno prizadeva približati to vejo fizike javnosti. Je med ključnimi pobudniki, da je tudi na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani mogoče študirati to uporabo fizike v medicini, ki igra pomembno vlogo pri strokovnosti diagnostike in zdravljenja bolezni. Prof. Jeraj je velik poznavalec pojavnosti rakavih bolezni, vrst in nastanka raka ter njegove diagnostike. Zlasti ustreznost in zgodnost te bo v prihodnje po njegovih besedah nujna, če želimo zajeziti epidemijo rakavih obolenj.

Sam zase pravi, da je vedno na poti. Izjemno rad in veliko potuje, tako službeno kot zasebno, in se ob tem poigrava s plezalskim avanturizmom. Prav avanturizem je sicer po njegovih besedah nujen spremljevalec vsakega znanstvenika. V znanosti namreč tako ali drugače moraš delati stvari, s katerimi nisi domač, dodaja.