Zdravljenje raka s pospeševalniki delcev

Znanost na cesti
Znanost na cesti
Zdravljenje raka s pospeševalniki delcev
/

Posnetek predavanja si lahko ogledate na:

Klemen Žagar, Cosylab d.d.
moderatorka: Renata Dacinger

10. maj 2017, Kavarna Union

Pospeševalniki delcev pospešijo nabite osnovne delce – elektrone, protone, pa tudi ione težjih atomskih jeder, do skoraj svetlobne hitrosti. Pred več kot 100 leti so bili razviti za potrebe raziskav v jedrski fiziki in fiziki osnovnih delcev, kjer so ključnega pomena tudi danes, na primer pospeševalnik Large Hadron Collider (LHC) v evropskem raziskovalnem centru CERN. Protoni in ioni pri prodiranju skozi snov izgubljajo hitrost (kinetično energijo), vse dokler ta ne postane dovolj nizka, da preostanek energije izgubijo na zelo kratki razdalji. Ta lastnost (Braggov vrh), je izjemno koristna za uničevanje rakastih celic v človeškem telesu. Ustrezno usmerjeni in pospešeni delci uničujejo le rakasto tkivo, medtem ko ostale uveljavljene tehnike zdravljenja z obsevanjem uničujejo tudi zdravo tkivo, ki se nahaja v smeri vira sevanja.

V podjetju Cosylab razvijajo krmilne sisteme za pospeševalnike in v zadnjem desetletju opažajo, da število pospeševalnikov za namene zdravljenja raka hitro narašča. V predavanju bomo izvedeli, kako takšni pospeševalniki delujejo in kako poteka zdravljenje z njimi. Predstavljeni bodo tudi ključni izzivi pri gradnji tovrstnih naprav.

Klemen Žagar je tehnični direktor slovenskega visoko-tehnološkega podjekta Cosylab, ki razvija krmilne sisteme za velike eksperimentalne fizikalne naprave, kot so pospeševalniki delcev, fuzijski reaktorji in radio-astronomski teleskopi. Diplomiral je leta 2004 na Fakulteti za fiziko Univerze v Ljubljani, tri leta po tem, ko je pod vodstvom dr. Marka Pleška s skupino študentov fizike in računalništva soustanovil podjetje Cosylab. Klemen je svojo poklicno pot pričel kot razvijalec programske opreme, nadaljeval pa kot sistemski inženir in arhiktekt programske opreme. Sodeloval je na projektih kot so radio-teleskop Atacama Large Millimeter Array (ALMA), fuzijski reaktor ITER in CERN-ov pospeševalnik LHC. V zadnem času veliko časa posveča medicinskim pospeševalnikom, na primer MedAustron ter Varian Proton Therapy.