Kako se znajti v poplavi prehranskih dopolnil?

Maša Hribar, Inštitut za nutricionistiko
moderatorka: Lea Udovč, STA

sreda, 18. 1., ob 19.00, dvorana Mestne knjižnice Kranj in v ŽIVO na Youtube kanalu knjižnice

Prehranska dopolnila so namenjena dopolnjevanju prehrane z določenimi hranili, vzdrževanju zadostnega vnosa le teh ali pri podpori določenih fizioloških funkcij. Sestavine prehranskih dopolnil so koncentrirani viri hranil ali njihovih kombinacij oziroma drugih snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom.

Z oznako »PREHRANSKO DOPOLNILO« na embalaži izdelka proizvajalec sporoča, da ne gre za zdravilo, zato od njega ni pričakovati zdravilnega (npr. proti bolečinam v sklepih), imunskega (npr. dvig odpornosti) ali presnovnega učinka (npr. čisti jetra, zmanjšuje holesterol). Namen prehranskih dopolnil torej ni v zdravljenju in preprečevanju bolezni ali v spreminjanju fizioloških funkcij pri ljudeh. Prehranska dopolnila imajo lahko dokazane koristi (npr. uživanje folne kisline pri nosečnicah in ženskah, ki želijo zanositi), lahko pa so brez koristi oziroma so le te minimalne (npr. izvleček belega fižola pri vzdrževanju telesne mase).

Prehranska dopolnila se med seboj precej razlikujejo v sestavi, vsebnosti hranil in drugih lastnostih. Katera resnično potrebujemo in na kaj je potrebno biti pozoren pri izbiri prehranskega dopolnila?

Maša Hribar je raziskovalka na Inštitutu za nutricionistiko. Sodeluje pri državnem raziskovalnem programu »Prehrana in javno zdravje« ter več projektih na področju prehrane, kot so: Nacionalni portal o hrani in prehrani – http://www.PREHRANA.si; Zbiranje podatkov o razpoložljivih predpakiranih živilih na tržišču v Sloveniji; ter raziskavi NUTRIHEALTH – Prehrana odraslih kot zaščitni dejavnik ali dejavnik zdravstvenih tveganj. Vpisana je v zadnji letnik doktorskega študija Prehrana na Biotehniški fakulteti, v sklopu katerega raziskuje dejavnike preskrbljenosti odraslih prebivalcev Slovenije z vitaminom D.