Spremenljivo nočno nebo z observatorijem Vere C. Rubin

Znanost na cesti
Znanost na cesti
Spremenljivo nočno nebo z observatorijem Vere C. Rubin
/

prof. dr. Andreja Gomboc, UNG
moderator: Maj Valerij, Val 202

27. junij 2021 ob 20h

Grad Khislstein, Kranj
Dogodek v sodelovanju z Mestno knjižnico Kranj.

Z zvezdami posuto nočno nebo je videti večno in nespremenljivo. S sodobnimi teleskopi in instrumenti pa odkrivamo številne pojave v vesolju, ki se odvijejo v zelo kratkem času, na primer supernove, plimska raztrganja zvezd, zlitja nevtronskih zvezd in črnih lukenj.

Opazovanje spremenljivega nočnega neba bo ena glavnih nalog velikega mednarodnega projekta LSST (Legacy Survey of Space and Time), pri katerem sodeluje tudi Univerza v Novi Gorici. Potekal bo na observatoriju Vere C. Rubin, imenovanem po astrofizičarki, ki je proučevala vrtenje galaksij in v njih odkrila temno snov – eno največjih še nepojasnjenih ugank sodobne fizike.

Observatorij Vere C. Rubin je trenutno v gradnji v Čilu, nedaleč od kraja, kjer se nahaja teleskop GoChile, s katerim lahko južno nebo odkrivajo slovenski dijaki in študenti.

Prof. dr. Andreja Gomboc je redna profesorica za astronomijo na Fakulteti za naravoslovje in raziskovalka v Centru za astrofiziko in kozmologijo na Univerzi v Novi Gorici. Proučuje plimska raztrganja zvezd v bližini črnih lukenj, izbruhe sevanja gama in dogodke gravitacijskih valov. Je članica več mednarodnih kolaboracij (Vera Rubin Observatory LSST, ENGRAVE, Gaia, THESEUS), prejemnica Zoisovega priznanja, organizatorka prvega simpozija Mednarodne astronomske zveze v Sloveniji in razstave  Od Zemlje do vesolja v Tivoliju, urednica spletnega Portala v vesolje, predsednica slovenskega tekmovanja v znanju astronomije in sodelavka zavoda Cosmolab.