Zdravljenje z matičnimi celicami

Znanost na cesti
Znanost na cesti
Zdravljenje z matičnimi celicami
/

Luka Mohorič, Animacel d.o.o.
Moderatorka: Renata Dacinger

6. oktober 2016, Knjigarna Konzorcij

Nemški ovčarji, zlati prinašalci in labradorci imajo okoli 30 odstotkov možnosti, da bodo zboleli za sklepnimi obolenji, kot je recimo osteostoartritis. Gre za obolenje pri katerem odmiranje celic v sklepu spremlja kronično vnetje in lahko v kasnejših stadijih povsem onemogoči gibanje živali. Pri konjih so obremenitve sklepov še večje, zato je pogostost obolenja pri konjih še višja.

Na srečo jim znajo znanstveniki že pomagati. In sicer tako, da jim v sklepe vbrizgajo matične celice. Matične celice imajo namreč funkcijo popravljanja tkiva, vendar jih je v obolelih sklepih premalo, da bi popravile tako veliko škodo. Znanstveniki jih izolirajo iz maščobnega tkiva in jih več tisočkrat namnožene vbrizgajo nazaj na mesto obolenja, kjer pomagajo dolgotrajno zdraviti sklep.

Sama tehnologija zdravljenja je primerna za pse, konje, mačke in celo ljudi, vendar se zaenkrat zaradi premalo raziskav na ljudeh še ne sme uporabljati. Se pa bolnikom z degenerativnimi obolenji kolen in kolkov v prihodnosti obeta nova možnost zdravljenja.

O zdravljenju živali z matičnimi celicami bo govoril Luka Mohorič iz slovenskega podjetja Animacel, ki je bilo četrto na svetu, ki je uporabljalo matične celice za zdravljenje živali, in je še danes vodilno na svetu na tem področju. Z njim se bo pogovarjala Renata Dacinger, urednica oddaje o znanosti Ugriznimo znanost na TV Slovenija.

Luka Mohorič, direktor podjetja Animacel d.o.o. Zmatičnimi celicami se je srečal že med študijem Biotehnologije, ko je obiskal poletno šolo na to temo. Vse od takrat se navdušuje nad terapevtskim potencialom, ki ga te posebne celice nosijo in nad skrivnostnostmi, ki jih področje matičnih celic še skriva. Gre namreč za mlado področje, ki pa se zelo hitro razvija. Zadnja tri leta se v okviru podjetja Animacel ukvarja predvsem s tem, kako tehnologijo matičnih celic čimprej, a kljub temu unčikovito in varno, pripeljati do vseh lastnikov živali, ki skupaj z njihovimi štirinožnimi prijatelji iščejo rešitev za do sedaj še neozdravljive bolezni sklepov in ligamentov.