Zemlja ni nekaj izjemnega v vesolju

Znanost na cesti
Znanost na cesti
Zemlja ni nekaj izjemnega v vesolju
/

Posnetek predavanja si lahko ogledate na:

prof. dr. Tomaž Zwitter, Fakulteta za matematiko in fiziko, UL
Moderator: Lenart J. Kučić, DELO

12. oktober 2016, Kavarna Union

Od renesanse vemo, da je Zemlja le eden od mnogih planetov, ki krožijo okoli naše zvezde, našega Sonca. V zadnjih sto letih smo ugotovili, da je v naši Galaksiji še stotine milijard zvezd, okoli katerih tudi zelo pogosto krožijo Zemlji podobni planeti. Tudi naša galaksija ni nič posebnega, v vesolju jih je kakih sto milijard. Znanost torej ugotavlja, da smo manj izjemni, kot bi kdo mislil. Ob tem je sedaj jasno, da je vesolje nastalo pred 13,8 milijardami let, torej je trikrat starejše od naše Zemlje. V predavanju bomo govorili predvsem o nastanku zvezd in galaksij in to ponazorili z raziskavami strukture in nastanka naše Galaksije ter se pogovorili z opazovalci, ki bodo to noč zvezde naše Galaksije opazovali s Kopernikovim teleskopom v Asiagu v Italiji in z Angloavstralskim teleskopom v Siding Springu v Avstraliji. Vse civilizacije so izoblikovale zgodbe o nastanku sveta in našem mestu v njem. Sedaj odgovore prvič lahko iščemo z znanstveno metodo.

Slika: Orionova meglica v infrardeči svetlobi posneta s teleskopom VLT Evropskega južnega observatorija. Na sliki so v prostoru med zvezdami odkrili veliko število tavajočih planetov.

Prof. dr. Tomaž Zwitter uči astronomske predmete na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Raziskovalno ga zanima predvsem fizika naše Galaksije in njenih tudi neobičajnih zvezd. Je del mednarodnih kolaboracij Gaia, Galah, Gaia-ESO in RAVE. Je dobitnik Zoisovega priznanja za pomembne znanstvene dosežke. Pomaga tudi pri popularizaciji znanosti.