Parodontalna bolezen: od mikrobnega neravnovesja do sistemskega vnetja

Znanost na cesti
Znanost na cesti
Parodontalna bolezen: od mikrobnega neravnovesja do sistemskega vnetja
/

Posnetek predavanja si lahko ogledate na:

doc. dr. Rok Gašperšič, dr. dent. med., Medicinska fakulteta
moderatorka: Maja Ratej, Val 202

19. oktober 2016, Kavarna Union

Najpogostejši bolezni zob, ki tudi danes žal še vedno prizadeneta skoraj vsakogar, sta zobni karies in parodontalna bolezen. Čeprav obe bolezni nastaneta v povezavi z bakterijami zobnih oblog, je njuna narava zelo različna. Za razliko od zobnega kariesa, ki nastane zaradi neposrednega delovanja metabolnih produktov bakterij, parodontalna bolezen nastane s posrednim vplivom bakterij, ki izrabijo mehanizme vnetno-imunološkega odziva v obzobnih tkivih, da postanejo samouničujoči. Nekatere bakterije pri tem za svojo rast izrabljajo elemente nastale v samem vnetišču, s tem pa se sestava zobnih oblog pomembno spremeni. Še več, iste bakterije lahko izrabijo imunološke procese in vnetne celice za učinke in transportacijo na oddaljena mesta, kar je vzrok, da se parodontalno bolezen povezuje tudi z boleznimi drugih organskih sistemov.

V predavanju bo govora o vzrokih in posledicah parodontalne bolezni, o povezavah s sistemskim zdravjem, o možnostih zdravljenja parodontalne bolezni ter predpostavljenih ugodnih učinkih zdravljenja na sistemsko zdravje.

Doc. dr. Rok Gašperšič, zobozdravnik in specialist parodontologije, je zaposlen na Medicinski fakulteti in Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani, kjer združuje učenje študentov in zdravljenje bolnikov z boleznimi obzobnih tkiv in ustne sluznice. Sodeluje pri raziskavah nevroimunološkega ozadja parodontalne bolezni, posebnostih s parodontalno boleznijo povezanih mikrobov ter možnostih izboljšanja zdravljenja bolezni obzobnih tkiv. Je tajnik Združenja za ustne bolezni, parodontologijo in stomatološko implantologijo SZD, aktivno pa sodeluje tudi pri projektih Evropske federacije za parodontologijo (EFP).