Mikro živalski vrt

Piše Dr. Bojan Ambrožič, Nanocenter

Žuželke in mikroorganizmi mi do pred kratkim niso bili prav priljubljeni organizmi. Vendar se je vse spremenilo lani, ko smo v Nanocentru dobili projekt, v katerem je bila moja naloga, da za Hišo kranjske čebele v Višnji gori slikam čebele z vrstičnim elektronskim mikroskopom (SEM). Takrat sem spoznal, kako zelo zanimive in zelo kompleksne so te majcene živali. Pogled nanje spominja na Nezemljane.

SEM poleg nanometrske ločljivosti odlikuje izjemna globinska ostrina, kar daje predmetom, ki jih slikamo, iluzijo 3D izgleda. Zato sem se odločil, da slikam še več organizmov, ki sem jih večinoma pobral v kompleksu Instituta “Jožef Stefan”, kjer domuje laboratorij Nanocentra z mikroskopom FIB/SEM FEI Helios NanoLab 650. Seriji slik sem dal ime “Mikro živalski vrt“. Žuželke je bilo treba ujeti ne da bi jih poškodoval, kar je v nekaterih primerih (npr. muha) kar težavno. Nekatere živali (npr. pršica in bakterije) pa s prostim očesom niso vidne in jih je bilo treba najti z vzorčenjem. Pri tem mi je pomagala sodelavka Maša Klenovšek. Ujete organizme sem nato zaradi zagotavljanja elektroprevodnosti napršil s plastjo zlata debeline od 10 nm (manjši organizmi) do 40 nm (večji organizmi).

Naš vrstični elektronski mikrosko je namenjen predvsem slikanju pri velikih povečavah, tja do 2 milijona. Najmanjša povečava pa znaša samo 35-krat. Zato ni najbolj primeren za slikanje žuželk, velikih nekaj milimetrov. Zato sem imel kar nekaj težav najti dovolj majhne žuželke, da sem jih sploh lahko slikal. Drugače je bilo v primeru bakterij, ki sem jih slikal tudi pri več kot 100 000 -kratni povečavi. Druga težava, ki sem jo imel, je, da je v SEM-u velik podtlak. Posledično je iz organizmov posrkalo vso vodo in jih pri tem sploščilo (npr. pršico, počasnika). Na srečo ima večina žuželk hitinasto ogrodje, kar je preprečilo, da bi se žuželke sploščile.

SEM slike nimajo barv. Zato so nekatere slike naknadno računalniško obarvane. Pri barvanju nekaterih slik mi je pomagala Maša. Na koncu smo slike poslali v razvijanje in sedaj visijo na zidu v zaklonišču Instituta “Jožef Stefan” pri mikroskopu, s katerim so bile ustvarjene.

Mravlja

Vse slike so bile posnete v laboratorijih Centra odličnosti nanoznanosti in nanotehnologij – Nanocentru.

Blog je bil originalno objavljen tukaj