Naravni biopolimeri in njihov prispevek k družbi 5.0

Znanost na cesti
Znanost na cesti
Naravni biopolimeri in njihov prispevek k družbi 5.0
/

dr. Uroš Novak, Kemijski inštitut
moderatorka: Lea Udovč, STA

16. november 2022 ob 19h, Atrij ZRC

Namesto da bi se spraševali, ali je mogoče življenje brez plastike za enkratno uporabo, smo raje vzeli navdih iz narave in iskali načine, kako bi prešli v družbo brez odpadkov. Plastika ni osamljena težava, ki jo lahko odstranimo iz svojega življenja, ampak le najbolj viden produkt nenadzorovane porabe. Zdi se, da je ta problem zlahka razumljiv, saj so mnoge stvari iz plastike, ki jih ljudje kupijo in zavržejo.

Kot znanstveniki lahko uporabljamo naravo kot igrišče, tako kot otrokom pustimo raziskovanje in eksperimentiranje z različnimi predmeti brez vnaprej zastavljenih končnih ciljev, ki bi lahko omejevali njihovo domišljijo. S surovinami, kot so pesek, trava, kamen, les, voda, kreda, barve in testo za igro, lahko otroška domišljija divja in na novo izumlja svet okoli sebe. · Ko odrastemo, včasih pozabljamo na naravo in vse, kar nam ponuja. · Pojdite ven, ponovno odkrijte življenje okoli sebe in dovolite svoji domišljiji, da prebudi otroka v vas. Opazujte, kako se zgodi čarovnija!

Za prihodnost brez odpadne plastike ne iščemo nadomestkov za plastiko, ampak nekaj novega, boljšega, to nam je omogočeno preko povezanosti in kreiranja vezi z družbo prihodnosti, ki daje v središče človeka. Nova bioplastika iz naravnih biopolimerov, kot so celuloza, škrob, agar, alginat, hitozan, lignin, proteini, ipd., kozmetika brez odpadkov in krožne modne inovacije, bodo predstavljeni kot primeri.

Ohranite svoje navade, ne puščajte odpadkov za sabo.

Dr. Uroš Novak je raziskovalec z več kot 10 letnimi izkušnjami na področju biomaterialov in biotehnologije. Od leta 2017 je vodja raziskovalne skupine za Bioplastiko, biokompozite in zero-waste tehnologije na Odseku za katalizo in reakcijsko inženirstvo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani in soustanovitelj dveh zagonskih podjetij z ambicijo kreiranja okolja za nastajanje novih.

Diplomiral je iz kemijskega inženirstva leta 2010 in doktoriral iz kemijskih znanosti leta 2014, oboje na Univerzi v Ljubljani. Dr. Novak je začel svoje izkušnje preko uspešnega vodenja projekta BioApp, kjer je bil koordinator, tudi začel udejanjati v poslovnem svetu, kjer pomaga pri ustanavljanju tehnoloških zagonskih podjetij. Leta 2019 je s start-upom 123zero postal finalist prestižnega tekmovanja evropske komisije EU-Social innovation. Povezavo med znanostjo in inovacijami dr. Novak vodi kot Koordinator platforme BioApp – plastic free lifestlye, ki vzpostavlja trajnostni pretok informacij med deležniki, vključujoč ekodizajn in v proizvodnjo izdelkov iz inovativnega naravnega biopolimernih materialov, in ponuja ustrezen razvoj storitev, osredotočenih na potrebe skupnosti 5.0.

Njegova strast je pretvorba znanosti v praktične rešitve za izboljšanje kvalitete življenje, okolja brez vplivanja na prihodnost naslednje generacije po naravnih resursih. Je idejne vodja in promotor ekipe Znanstveniki proti plastiki (#ScientistsAgainstPlastic), kjer z ekipo sodelavcev in podpornikov širijo znanja in rešitve o alternativah plastiki za enkratno uporabo in pri rešitvah zero-waste na sprejemljiv in razumljiv način širši javnosti. V letu 2022 je uspešno pridobil koordinatorski projekt REMEDIES iz novega MISIJA programa EU OBZORJE EVROPA, katerih cilj je s sinergičnim delovanjem različnih skupin deležnikov nasloviti ključne družbene izzive. Misije predstavljajo najvišje politično-družbene zaveze k doseganju jasnih rezultatov na področnih izzivih.