Električna mobilnost po zraku

Znanost na cesti
Znanost na cesti
Električna mobilnost po zraku
/

Posnetek predavanja si lahko ogledate na:

prof. dr. Gregor Veble (Pipistrel d.o.o.)
moderator: Denis Oštir (POP TV)

6. junij 2014, Kavarna Union

Pipistrelovo prvo lahko štirisedežno letalo na električni pogon je zmagalo na lanskoletnem tekmovanju NASA Green Flight Challenge, kar je bila za Pipistrelova letala že tretja zmaga zapored.

V predavanju bo predstavljen prenos aktualnih znanstvenih dognanj v prakso pri načrtovanju zelo učinkovitih aerodinamskih naprav. Vodja razvoja podjetja Pipistrel d.o.o. nam bo razkril, kaj je potrebno za zasnovo električnega letala, kaj pripomore k njegovi energetski učinkovitosti in kaj lahko v prihodnosti pričakujemo na tem področju. So to hibridni pogoni, električna potniška letala, zračna osebna vozila? Govorili bomo o aerodinamiki, metodah za optimizacijo aerodinamičnih površin, pa tudi o tekmovanju v ZDA.

Dr. Veble je v podjetju Pipistrel d.o.o Ajdovščina pristojen za izdelavo aerodinamične zasnove novega letala, kar vsebuje določitev krilnih profilov, velikosti in oblike krila, aerodinamike trupa ter krmilnih površin. Njegovo razvojno delo pri modularno zasnovanih aeronavtičnih in vetrnih napravah pomaga odpirati popolnoma nova področja trga. Je izredni profesor fizike na Univerzi v Novi Gorici in redno zaposleni vodja raziskav v podjetju Pipistrel d.o.o Ajdovščina.

Zanimive povezave: