Kako onesnaženo je slovensko morje?

Znanost na cesti
Znanost na cesti
Kako onesnaženo je slovensko morje?
/

doc. dr. Andrej Kržan, Kemijski Inštitut
moderatorka: Renata Dacinger

3. november 2016, Knjigarna Konzorcij

Morje je tisti končni cilj, kjer žal še vedno pristane veliko naših odpadkov. Nekatera morja so zelo onesnažena, druga malo manj. Pred slabimi 20 leti je kapitan Charles Moore v Severnem Tihem oceanu po naključju našel največje svetovno smetišče. Zaradi njegove velikosti so ga nekateri poimenovali kar osma celina. Velik je namreč kar za polovico Združenih držav Amerike. Seveda ne gre za pravo celino, ampak gosto juho plastičnih odpadkov, ki je nastala zaradi morskih tokov. Domnevajo, da v morju končajo 3 % letne svetovne proizvodnje plastike, to je 30 milijonov ton plastike. Posledice tega onesnaževanja so grozljive in skrb vzbujajoče. Morske živali lahko plastiko zamenjajo za hrano, jo pojedo, potem pa zaradi podhranjenosti umrejo. Številne vrste so že na seznamu ogroženosti.

Tudi slovensko morje ni izjema in je onesnaženo. V našem morju so veliki kosi plastike manjša težava, večjo nevarnost predstavlja mikroplastika. In po količini te je naše Jadransko morje precej pri vrhu! Plastika je že prisotna v ribah. Kam nas bo to pripeljalo in kaj lahko storimo? O tem se bo Renata Dacinger pogovarjala z dr. Andrejem Kržanom s Kemijskega inštituta.

Doc. dr. Andrej Kržan je raziskovalec na Kemijskem inštitutu v Ljubljani, kjer se ukvarja z raziskavami o okoljskih vidikih polimerov in plastike. V zadnjem obdobju je bilo njegovo delo posvečeno predvsem podpori uvajanju bioplastike v uporabo in raziskavam morskih odpadkov in mikroplastike v Jadranskem morju.